Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.4.24 / dotaz č. 192195
Dobrý den, před několika lety byla v našem SVJ (80 b.j.) akce výměny dřevěných Eurooken za plastová s dvojskly. Protože naše okna byla ve velmi dobrém stavu, nechali jsme pouze vyměnit původní dvojskla za nová s koeficientem přenosu tepla 1.3 W/m2/K. Na snímcích v infračerveném spektru není patrný rozdíl proti novým oknům. V současné době se chystá zateplení pláště budovy a SVJ vyzývá členy, kteří si okna dosud nevyměnili, aby tak učinili. Pokud to neuděláme, může to ovlivnit dotaci na zateplení?
Dobrý den,
neprovedení výměny původních oken může teoreticky ovlivnit dotaci na zateplení. Výše dotace závisí na dosažených parametrech budovy po zateplení a po dalších úpravách. Dotace Nová zelená úsporám ( NZÚ ) se poskytuje ve 3 oblastech ( DÍLČÍ, ZÁKLADNÍ a OPTIMÁLNÍ ) a i výměna několika oken může znamenat překročení hranice k výhodnější či méně výhodné dotaci.
Problém je ale zejména technický, protože není dobré zasahovat do zateplené fasády následnou výměnou oken. Je velké riziko poškození provedeného zateplení a případně i ztráta záruky. Proto je vždy lepší, aby před zateplením fasády byla již všechna okna vyměněna. Ideálně pak výměny provádět v rámci jedné akce s fasádou v rámci podpory NZÚ OPTIMÁLNÍ.
S pozdravem Robert Šafránek