Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.4.24 / dotaz č. 193833
Dobrý den, přišlo nám vyúčtování tepla a teplé vody v panelovém domě. V kolonce vyúčtování teplé vody firma uvádí průměrné náklady 9883,56Kč/jednotka a věta: "Vaše náklady jsou ve srovnání s referenčním příjemcem služby o 52% vyšší." Či-li nám byla zvýšena cena o 52%. Průměrná spotřeba se počítá na jednotku a ne na počet osob. Je zde 24 jednotek a spousta bytů s jedním nebo dvěma členy. Naše rodina má 6 členů (2 dospělí a 4 děti). Je možné takto navyšovat cenu, když 6 lidí má logicky větší spotřebu než 1 nebo 2 lidé? Tímto nám cena m3 vody vychází na 380,-Kč. Děkuji za odpověď.
Celkové náklady za teplo ovlivňuje jednotková cena určená teplárnou a spotřebované množství teplo.
Jednotkovou cenu tepla ovlivňuje cena používaného paliva (uhlí, zemní plyn…), cena povolenky na emise skleníkových plynů a poplatky za emise znečišťujících látek, mzdy a další provozní náklady a sazba DPH 10 %.
Dalším faktorem, který má vliv na to, kolik za teplo zaplatíte, je spotřeba. Je přitom rozdíl mezi chladnějším přízemním bytem a bytem, jenž je umístěný zhruba uprostřed bytového domu. To by se mimo jiné mělo promítnout i do výpočtu nákladů na vytápění.
Spotřeba tepla je pak v bytovém domě rozúčtována na jednotlivé byty. Způsob výpočtu určuje vyhláška. „Ta mimo jiné reaguje na skutečnost, že někteří lidé v bytě netopí nebo topí velmi omezeně, aby ušetřili, takže o to více musí vytápět své byty jejich sousedé,“
Náklady na vytápění se v případě centrálního zdroje tepla skládají ze dvou složek – základní a spotřební. Přesný poměr mezi nimi stanovuje společenství vlastníků jednotek, kdy základní složka se podílí na celkových nákladech 30 % až 50 %. „Jiný způsob rozúčtování je možný, pokud v domě nejsou příslušné měřiče. Základní složka nevychází ze spotřeby a každému se počítá podle poměru velikosti plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové ploše domu.
Spotřební složka vychází z tepla dodaného do bytu, jehož množství může uživatel bytu ovlivnit regulací teploty. Při jejím určení se ovšem zohledňuje i nevýhodná poloha bytu a další faktory ovlivňující spotřebu.
Ve chvíli, kdy vám vyúčtování tepla přijde a nejste si jisti jeho správností, případné nejasnosti doporučuji reklamovat. Pokud jste teplem zásobeni centrálně, máte právo na vysvětlení nejasností ve vyúčtování a na případnou reklamaci či vznesení námitek. Námitky proti vyúčtování pak může podat ve lhůtě 30 dnů od jeho doručení.

Odpovídá:  Ing., Ph.D. David Sýkora - M-EKIS Ostrava, Ing. David Sýkora, Ph.D. tisk