Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.4.24 / dotaz č. 193963
Dobrý den,

jsme společnost s r.o. s připojenou výrobnou 50kW a cca 45 odběrnými místy v regionu (omezení na 3 obce s rozšířenou působností by nám nevadilo). Rádi bychom vyrobenou energii sdíleli do těchto odběrných míst. Dle vyhlášky by bylo ideální založení společenství, nicméně nevím, jak bychom zařídili jako jeden subjekt minimálně 3 účastníky. Na stránkách ČEZ distribuce jsem objevil novou formu sdílení o které jsem zatím nikde nečetl. Doslova se jmenuje takto:
"Skupina sdílení elektřiny 2 - zákazník/výrobce sám sobě". Ta přesně dle popisu pasuje na naši situaci. Prosím o podrobnější informace ohledně této skupiny/společenství (pokud existuje). Například jakou má mít právní formu a případně jaké jsou první kroky k jejímu založení/registrace?

Děkuji.

Odkaz na popis této skupiny: https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zakazniky/potrebuji-vyresit/stavajici-pripojeni/sdileni-elektriny/komunitni-sdileni-elektriny
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Forma sdílení elektřiny 2, kterou uvádí ČEZ, je dle mého pohledu nejednoznačná.
Jak správně píšete; tím že chcete vyrábět a sdílet elektřinu na více jak 11 místech, je v tuto chvíli potřeba založit ENERGETICKÉ SPOLEČENSTVÍ. Zda se ve společenství bude nacházet pouze Vaše firma, nebo další subjekty, to už je na Vás.
Postup by měl být tedy stejný jako v případě Skupiny sdílení elektřiny 1. Jen pro tu Skupinu 2 je nejspíš potřeba založit OES (občanské energetické společenství). To Vám totiž umožní od roku 2026 sdílet elektřinu v rámci celé České republiky.

Postup je následující
1) Je nutné si nejprve zvolit, jaká forma společenství je pro Vás výhodnější. Nabízí se tedy:
- OES (občanské energetické společenství) nebo
- SOZE (společenství pro obnovitelné zdroje energie).
Liší se typem využívaných zdrojů (v SOZE můžete vyrábět energii pouze z obnovitelných zdrojů), možností vyrábět kromě elektřiny i teplo a plyn (SOZE), typem podniku, který může do společenství vstoupit (velké podniky můžou být členy pouze OES), později možnost sdílení po celé ČR (OES) a dalšími náležitostmi, které doporučuji důkladně nastudovat.
2) V dalším kroku si zvolíte, jakou formu právnické osoby bude vaše společenství mít (spolek, družstvo, s.r.o., aj.). Na samotné sdílení elektřiny to nemá vliv. Toto rozhodnutí je tedy pouze na Vás a je samozřejmě potřeba se pak řídit právními předpisy jednotlivých forem.
3) Vámi založené společenství s vybranou formou právnické osoby zaregistrujte na ERÚ (energetický regulační úřad). Žádost o registraci můžete podávat již od ledna roku 2024. Můžete ji podat i před samotným vznikem společenství.

Nejsem si vědoma požadavku na minimálně 3 účastníky, kterou uvádíte.

Zároveň se stále čeká na prováděcí předpisy (vyhlášky ERÚ A MPO), které budou přesněji definovat celou situaci. Tedy i ČEZ bude nejspíš uvedené informace ještě zpřesňovat, až budou vedět podobu prozatimního řešení od července tohoto roku.

Přeji krásný den!

Odpovídá:  Ing. Barbara Trýznová - 4067 - EKIS Liberec FESTONE tisk