Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.11.18 / dotaz č. 101656
Dobrý den, bydlím v nově zrekonstruované garsonce (45 čtverečních metrů) v asi 200 let starém domě v přízemí, stará opravená okna s těsněním, elektrické topení v podlaze. Při venkovní teplotě kolem 5 st. C je spotřeba asi 35 kWh, při nižších teplotách asi 50 kWh, teplota v místnosti je 22 st. C. Jak můžu ušetřit? Děkuji vám předem za vaši odpověď!
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Topení topným kabelem je z hlediska prvotní investice velmi výhodné. Pro instalaci topného kabelu se používá návrh akumulační, s akumulační vrstvou betonu 2 x 5 cm, nebo přímotopný systém s betonovou vrstvou 2 x 3 cm. Před instalací je nutné položit tepelnou izolaci pod spodní vrstvu cca 10 cm polystyrenu a dilataci kolem pevných stěn. Podle typu vytápění volíme sazbu buď D26d pro akumulační nebo D45 pro přímotopný systém. Vlastní topná smyčka je řízena přes regulátor s čidlem v podlaze.
Vlastní úspory lze dosáhnout volbou příslušné sazby a regulátorem, přes který je smyčka napájena. Další možností je instalace FV mikrozdroje, který bude přes regulátor přetoků napájet vlastní topnou smyčku.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk