Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.6.20 / dotaz č. 117904
Dobrý den,prosím Vás o Vaši radu při rozhodování.Dosáhli jsme na kot.dotace ,máme zájem o T.č.+ohřev vody pro 4 osoby.Máme několik nabídek a nevíme pro kterou se rozhodnout.Vůbec tomu nerozumíme.Máme rod.dům 9x12(2 podlaží).Obvodové zdivo s.40cm a zateplený 10cm.polystyren.Litinové radiatory(216 čl.),samotíž,plastová okna.Nabídky máme 1).PZP-Economic HP3AWX10CO2+(akum.nádoba).
2).AC Heating.-CONVERT AW16. 3)-mitsubischi power inverter 10kw. Pořizovací cena je 260-280 000,-kč.Hledáme t.č. vzduch-voda -kvalitní,úsporné a hlavně tiché.Vzdálenost od souseda je jen 1 m.Nevíme jestli to tak může být,aby jsme neměli problémy.Máme asi 3 roky plynový průtokový boiler-nechat nebo pořídit nový a ohřívat čerpadlem?Moc Vám děkuji za Vaši odpověď.Spozdravem Jaroslav
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
V první řadě je třeba si ověřit, zda nabízená zařízení splňují podmínky kotlíkové dotace. Seznam výrobků je veřejně přístupný a můžete se k němu proklikat přes stránky Nová zelená úsporám, nebo přes webové stránky vašeho Krajského úřadu. Nejlépe je získat dotazem u dodavatele tepelného čerpadla přímo tzv. kód SVT (seznam výrobků a technologií), někdy je uveden přímo v projektových podkladech.
Tato poradna nemůže z principu upřednostňovat některého dodavatele před ostatními, konečné rozhodnutí je na Vás. Lze také doporučit osobní návštěvu na některém z poradenských středisek v blízkosti Vašeho bydliště.
Obecně lze říci, že o kvalitě tepelného čerpadla vypovídá jeho topný faktor COP, který výrobci udávají pro teploty A7W35 (vzduch 7°C, voda 35°C) a A2W35. Důležitější je sezónní topný faktor SCOP (průměrný), ve Vašem případě pro teplotu vody 55 °C. Čím je vyšší tím lépe.
Předpokladem úspěšné instalace je i schopnost otopné soustavy přenést topný výkon při nízké teplotě přívodní vody do otopných těles. Vzhledem k tomu, že starší otopné soustavy s kotli na tuhá paliva bývají značně předimenzované a vzhledem k zateplení domu, by v tomto neměl být problém. Pro správnou funkci soustavy původně určené pro samotížný systém doporučuji, pokud tak již nebylo učiněno, instalovat místo radiátorových kohoutů dvojregulační radiátorové ventily, které mají větší hydraulický odpor a umožňují vyregulovat rovnoměrnost dodávky tepla do jednotlivých místností.
Jmenovaní výrobci a firmy jsou vesměs delší dobu na trhu a mohou se prokázat množstvím instalací.
Zařízení, která jsou v kompaktním povedení, mají zavedenu topnou vodu až do venkovní jednotky. Při výpadku proudu bez dalších opatření je zde určité nebezpečí zamrznutí. Je proto možné, že celý otopný systém bude muset být naplněn nemrznoucí směsí.
Zařízení, která jsou v děleném provedení (venkovní + vnitřní jednotka) toto nebezpečí nemají (otopná soustava je celá uvnitř), ale propojení potrubí pro chladivo musí dělat specialista.
Soudobým trendem je používání tepelných čerpadel s invertorem, tj. s proměnným výkonem podle potřeby tepla. Tato zařízení lze přímo zapojit do otopné soustavy. Zařízení pracující systémem zapnout – vypnout vyžadují kromě speciálních případů použití správně dimenzovaného zásobníku topné vody. U těchto zařízení bývá záběrový proud několikrát vyšší než provozní a může to vést k požadavku na zvýšení hodnoty hlavního jističe a tím ke zdražení plateb.
Instalací tepelného čerpadla získáte výhodnou sazbu na elektřinu. Osobně bych přešel na systém jediné energie, tj. příprava teplé vody TČ a vaření na elektřině.
Ing. Zdeněk Krejčí, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk