Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.7.20 / dotaz č. 118437
Dobrý den,
Chtěl bych položit dotaz ohledně skladby části severní stěny (na hranici se sousedkou).
Střecha je ve skladbě: lehká vegetace, PVC folie, EPS spádové klíny, OSB 22, Steico nosníky a dřevovlákno 300mm (nosníky kolmo k jižní a severní stěně), parozábrana, pohledová biodeska.
Stěny východ, jih a západ z dřevěných panelů + nosníky 300mm a dřevovlákno + provětrávaná fasáda.
4. stěna sever je z větší části pod zemí ze ZB + 240 mm perimetru a nad zemí je cca 1,2m (0,9m ZB+věnec a 0,3m skladba střechy - viz foto).

Mohl být problém, kdybych zde dolepil EPS (zamezení nějaké potenciální difuzi par ve střeše mezi PVC a parozábranou, ale z čela je stejně 22mm OSB) až po střechu nebo mám i zde udělat raději provětrávanou část s nosníky a dřevovláknem? Případně prolepit ještě spoj OSB svislá a vodorovná + spoj parotěs a svislá OSB?

Dobrý den,

dle Vašeho popisu a zaslané fotografie nepředpokládám problém s kondenzací vodní páry v případě, že železobetonovou stěnu oaptříte dostatečnou tloušťkou tepelné izolace z EPS perimetr. Železobeton má dostatečnou parobrzdnou funkci. Vodní pára si v těchto místech cestu vždycky najde a odejde cestou nejmenšího odporu. Neměla by zůstávat v konstrukci, pokud ji tam nezabudujete mezi dvě parotěsné vrstvy.

s pozdravem
Michal Čejka
Odpovídá:  Ing. Michal Čejka* - EKIS Praha Porsenna tisk