Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.9.20 / dotaz č. 120990
Dobrý den,

ve starém domě je komín, který je vyvložkován nerezovou vložkou 150mm a připojena jsou krbová kamna s tepelným výměníkem asi 14 kW stará asi 20 let. Kamna i komín jsou zanesena dehtem, původní majitel topil mokrým dřevem. Můj dotaz je , zda je možné vyčistit dehet z komína frézováním nebo jinak, či je nutné vložku vyměnit.
Děkuji za odpověď.
Při stanovení možné sanace je důležité, zda ve vložce došlo k vyhoření dehtu, protože po vyhoření by vložka měla být vyměněna.
Pokud je problémem pouze odstranění dehtových usazenin jsou v principu dvě možnosti:
1.- mechanické odstranění - používají se speciální rotační kartáče, pro nerezové vložky obvykle plastové. Touto metodou se obvykle dosahuje výborných výsledků, ovšem v principu vyžaduje speciální vybavení, a tedy provedení řemeslníkem.
2.- chemické odstranění - na trhu je mnoho přípravků určených pro odstranění dehtu chemickou cestou, a to v principu buď nízkoteplotním vypálením, nebo vysušením. Tyto přípravky mohou být aplikovány svépomocí, ale jejich účinnost je silně závislá na tom, kolik přípravku se k dehtovým usazeninám reálně dostane. Použití je tedy spíše pro menší vrstvy, nebo jako kombinace s mechanickým čištěním při limitních stavech.
Obecně lze říci, že pokud má kominík k dispozici odpovídající vybavení, měl by být schopen dehet z vložky odstranit, a tedy předejít nutnosti její výměny.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk