Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.10.20 / dotaz č. 121071
Dobrý den,
plánujeme stavbu rodinného domu a momentálně jsem ve fázi projektu. Zatím nemáme pevně daný zdroj vytápění a proto se obracím na Vás s prosbou o radu. Dům bude patrový bez zateplení z broušené cihly Heluz 50cm, okna budou trojskla, půdorys domu je cca 12,5x7,5 delší stranou k JZ, k domu je napojena garáž s technickou místností, střecha bude sedlová a nad garáži plochá. Dům bude vytápěn vodním podlahovým topením a bude mít rekuperaci vzduchu. Plyn je asi 100m od domu, tak ten asi využít nelze. Krb v interiéru a tepelné čerpadlo spíše nechceme, tak nám z toho vychází buď kotel na tuhá paliva (pelety) nebo elektrokotel a popřípadě topnou soustavu doplnit o akumulační nádrž a fotovoltaiku. Doporučili by jste nám prosím nějaký tepelný zdroj nebo nějakou rozumnou kombinaci zdrojů?
Dobrý den,
objektivně nelze vhodnost zdrojů takto na dálku posoudit. Doporučuji oslovit projektanta vytápění a větrání, které vám pomůže přímo s vaším konkrétním případem.

Obecně bych zvažoval využití fotovoltaiky, případně malé tepelné čerpadlo. Kotel na pelety může být alternativa, nicméně finančně bude nejspíše vycházet nejdráž.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk