Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.10.20 / dotaz č. 121175
Mám komín ze systému EKO Universal 10,9 m vysoký s průměrem vložky 200 mm. Nově budu ke komínu připojovat nový kotel Benekov C27 BIO. Bude stávající komín vyhovovat požadovanému tahu kotle?
Střed sopouch ke kotli je ve výšce 115 cm. Účinná výška komína je tedy 1090 cm - 115 cm = 975 cm.
Kotel je k ose sopouchu postaven kolmo. Kouřovod od kotle bude tedy mít 90 stupňů.

Zde je odkaz na specifikace http://www.benekov.com/download/74.pdf
průměr kouřovodu 145 mm
max. teplota je 84 st C.a 10 Pa a 13 g/s 25 kW
min. teplota 62 st C a 8 Pa a 5 g/s 6,9 kW
Dle provedeného orientačního výpočtu, komín dimenze 200 mm, pro uvedený spotřebič, nevyhovuje.
V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí některá data týkající se spalinové cesty (délka připojení kouřovodu, přívod vzduchu, zda je část komínu v nevytápěném prostoru apod.). Tyto parametry jsou do výpočtu dosazeny.
Ve výpočtu, který vám pošleme, je počítáno s možností celoročního provozu z důvodu ohřevu teplé vody (teplota okolního vzduchu 30° pro tlakovou podmínku). Výpočet jsme provedli pro plné i částečné zatížení spotřebiče. Technická data spotřebiče jsou, dosazena dle technického listu výrobce spotřebiče.
Tepelný odpor komínové konstrukce výrobce na svém webu neuvádí. Do výpočtu jsme dosadili hodnotu tepelného odporu obvyklou u podobných komínových konstrukcí.
Provedený výpočet prokázal, že pro palivo pelety, při plném ani částečném zatížení nejsou splněny podmínky normovaného výpočtu. Tlaková podmínka není splněna o 3,3 Pa při plném zatížení a o 7,5 Pa při částečném zatížení. Teplotní podmínka není splněna o 4,3°C při plném zatížení a o 18,9°C při částečném zatížení. Rychlost proudění spalin je výpočtově 0,44 m/s, resp. 0,16 m/s, přičemž normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk