Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.11.21 / dotaz č. 133993
Dobrý den, prosím o radu:
1) Jak silný elektrokotel dát do dřevostavby s teplovodním podlahovým vytápěním, 2 patra, 136 m2, obýváno 3-4 osobami? Plus garáž 23 m2, kde bude jen radiátor na stěně. Jedním vodákem mi byl doporučen 6kW, druhým 12 kW. TZ je 4kW.
2) Jaká rozteč trubek je vhodná pro teplovodní vytápění Rehau (17x2)?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
takto od stolu je, bez větší znalosti projektu domu, těžké doporučit vhodný způsob vytápění a přípravy teplé vody včetně velikosti zdroje tepla. V současné době dle legislativy by neměl být elektrokotel primárním zdrojem, měla by být kombinace např. s krbem, FV systémem, tepelným čerpadlem. Pokud trváte na instalaci elektrokotle pouze na vytápění, pak výkon 6 kW bude pro objekt s celkovou tepelnou ztrátou 4 kW dostatečný. Pokud má kotel také připravovat teplou užitkovou vodu, pak doporučuji volit větší výkon.
S ohledem na legislativu a zvyšující se ceny elektrické energie vám doporučuji ještě zvážit instalaci např. tepelného čerpadla s akumulační nádrží nebo FV systému v kombinaci s tepelným čerpadlem a akumulační nádrží.

Co se týká vhodné rozteče trubek pro teplovodní vytápění, záleží na typu místnosti, jak jsou řešeny dilatační spáry, ... Doporučuji se podívat na stránky vyrobce, kde je uveden návod, popř. přímo kontaktovat zástupce výrobce, jaký systém pokládky doporučí pro danou místnost.
Odpovídá:  Ing. Karel Pejchal - EKIS Praha Enviros
Téma:  Vytápění
tisk