Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.21 / dotaz č. 134042
Dobrý den,
v zastoupení mého otce bych Vás ráda požádala o zaslání informací k možnostem využití dotace na nový kotel. Otec, důchodce, bydlí v Jihočeském kraji. V současné chvíli vytápí chalupu kotlem ATMOS J.C. – v.č. 027465, typ kotle C18, výkon 18 KW, palivo uhlí, dřevo, výhřev.plocha 1,8m², příkon 21W, přetlak 200Kpa, tah 20 Pa, hmotnost 250kg, rok výroby (1998, 1997). Dle dotazu učiněného u výrobce se jedná o kotel bez emisní třídy, který bude potřeba do 1.9.2022 vyměnit.
Chtěla bych se Vás tedy zeptat, jaká výše dotace by byla mému otci při výměně kotle poskytnuta, když je důchodce a bydlí v chalupě sám. Jediným jeho příjem je důchod. A zároveň o sdělení informací, jaký je celý proces žádosti o dotaci, do kdy je nutné žádost podat, jaká je záruka výše dotace?
Za jaký typ kotle, resp. na jaká paliva, musí otec kotel vyměnit?
Předem velice děkuji za informace.
Dobrý den,
aktuálně na výměnu zdrojů jsou určeny dva dotační programy. Jednou z možností je využití programu Nová zelená úsporám, kde jsou již podmínky známy a příjem žádostí je již spuštěn. Druhou možností jsou tzv. kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti, kdy pro tento program nejsou ještě známy oficiální a definitivní podmínky a tudíž ani příjem žádostí zatím nezačal.
Program Nová zelená úsporám poskytuje podporu na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy v rodinných domech a ostatních objektech k bydlení s maximálně třemi byty (např. zemědělská usedlost nebo nově i rekreační objekty využívané pro trvalé bydlení). Je tedy třeba zjistit, zda vámi uváděný pojem "chalupa" splňuje definici rodinného bydlení. Dále je nutné ověřit, zda stávající kotel spadá do 1. či 2. emisní třídy (z vámi uváděného popisu a stáří by tento zdroj měl pravděpodobně splňovat podmínky pro výměnu). Tyto nevyhovující zdroje je možné vyměnit za nový zdroj, kterým může být kotel na dřevo s ručním přikládáním a akumulační nádrží nebo automatický kotel na biomasu (dotace až 80 - 100 tis. Kč), nebo tepelné čerpadlo (dotace 80 - 100 tis. Kč), případně plynový kondenzační kotel (dotace 35 tis. Kč). Pro podání žádosti o dotaci je třeba mít doklad o kontrole technického stavu stávajícího kotel a fotodokumentaci stávajícího kotle a následně podat žádost (nyní probíhá podání žádosti čistě elektronicky). Dotace se vyplácí vždy až po realizaci výměny zdroje, ke které je nutno následně doložit zprávu o instalaci nového zdroje, opět fotodokumentaci, potvrzení o ekologické likvidaci původního zdroje a faktury s doklady o úhradě za nový zdroj.
Další a vhodnější variantou by byly kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti. Oficiální zveřejnění podmínek a spuštění příjmu žádostí by mělo proběhnout až v prvním čtvrtletí roku 2022. Do nízkopříjmové domácnosti by měly spadat osoby, které měly roční příjem do 170 900 Kč čistého výdělku a v případě domácností složených výhradně z důchodců by měly mít automatický nárok na splnění této definice. Podmínky a doklady by měly být obdobné jako v programu Nová zelená úsporám s rozdílem vyšších dotačních částek. Konkrétně pro kotle na biomasu s ruční dodávkou paliva, kotle na biomasu se samočinnou dodávku paliva a tepelná čerpadla je dotace až 130 tis. Kč, v případě plynových kondenzačních kotlů je dotace až 100 tis. Kč.
U obou programů bude možné zažádat o dotaci maximálně do 1.9.2022. Po tomto datu by měl být provoz těchto nevyhovujících kotlů zakázán.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk