Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.21 / dotaz č. 134291
Dobrý den,
může být ve složení obvodové stěny v difuzně otevřené stavbě parozábrana?
A kdy vlastně má člověk dát přednost jakému typu konstrukce otevřená vs uzavřená?
Pokud mám rekuperaci a podlahové vytápění vodou, potřebuji i klimatizaci pro ochlazení interiéru?
Je pravda, že když je rekuperace, tak je znemožněna zvuková izolace místností, jelikož zvuk se šíří průduchy ve dveřích?
jaká je obecně životnost tepelných čerpadel a rekuperační jednotky a jak nákladný je servis?
Dobrý den,
co se týká difuzně otevřené skladby, tak v této skladby by se neměla nacházet parozábrana s vysokým difuzním odporem. Vzduchotěsnou rovinu takových skladeb často tvoří například správně provedená vrstva z OSB desek, případně difuzně otevřené folie.
U rozhodnutí, zda volit difuzně otevřenou/uzavřenou konstrukci hodně záleží na složení dané konstrukce a celé koncepci objektu jako takového.

Řízené větrání a podlahové vytápění s chlazením objektu nemusí souviset. Záleží, na tom, co je zdrojem energie pro podlahové vytápění, zda tento systém umožňuje i přichlazování. Také záleží opět na návrhu celého objektu, zda je chlazení vůbec potřebné.

Řešení zvukové izolace jednotlivých místností je řešitelné. Záleží jen na požadavku. Řízené větrání může obsluhovat i zcela akusticky oddělené prostory. V tom případě se převod vzduchu řešení akustickými průchodkami pro vzduch.

Životnost daných technologií se pohybují různě. Obecně doporučuji uvažovat cca 20 let, nicméně morální životnost bude nejspíše u většiny lidí kratší.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk