Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.21 / dotaz č. 134311
Dobrý den,
řešíme projekt rekonstrukce rodinného domu. Investor by rád použil na obálce budovy (do exteriéru) místo oken velkoformátové skleněné tvarovky profilit (copilit). Jaké jsou požadavky jsou kladeny na tuto konstrukci? Hodnotí se tato konstrukce jako okno?

Děkuji.
Dobrý den,
copilitová stěna je na pomezí výplně otvoru a stěny. Není to jednoznačné. Výplň otvoru je definována normou ČSN 730540-2 takto:

3.4 výplně otvorů
okna, světlíky , dveře , vrata a střešní poklopy a jejich sestavy, včetně doplňkových prvků (roletové boxy, větrací prvky apod. ), osazené do otvoru v budově , a průsvitné části lehkého obvodového pláště.

Zde copilitová stěna není uvedena a asi ji není možné zahrnout pod vyjmenované prvky.

Pro výplň otvoru uvádí norma ČSN 730540-2 požadavek 1,5 W/m2.K (platí pro teploty vnitřního prostředí 18°C - 22°C, tedy i pro rodinný dům). Doporučená hodnota je pak 1,2 W/m2.K. Obvykle je potřeba navrhovat konstrukce na doporučené hodnoty, a to kvůli následné potřebě splnit energetické požadavky prokazované průkazem energetické náročnosti (PENB). U stěn je požadavek 0,3 W/m2.K, doporučená hodnota 0,2 W/m2.K (pro stěny do 100 kg na 1m2) a 0,25 W/m2.K (pro stěny nad 100 kg na 1m2).

Je vidět, že požadavky na výplně otvorů jsou o dost mírnější než na stěny. Ideální by bylo, kdyby copilitová stěna uměla splnit požadavek na součinitel prostupu tepla pro stěnu. Pak by bylo možné copilitovou stěnu uvažovat jako stěnu, s přísnějším požadavkem a tedy na straně bezpečnosti. Pokud požadavek na stěnu copilitová stěna nesplní, pak je zřejmě možné prohlásit copilitovou stěnu jako výplň, a jako výplň posuzovat. Je zde určité riziko, že může být vzhledem k definici 3.4. zařazení copilitu do výplní zpochybněno. Osobně si ale myslím, že to riziko není velké.

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk