Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.12.21 / dotaz č. 134387
Dobrý den, mám dva dotazy jeden se týká řešení současné situace a druhý je spojen s budoucí rekonstrukcí RD.

1) Přestěhovali jsme se s čtyřčlennou rodinou dočasně do RD k manželčiným rodičům, kteří kvůli této situaci zvažují změnu systému vytápění a ohřevu TUV z kotle na pevná paliva (dřevo) a el. bojleru + příhřev klimatizací na jiný způsob vytápění a ohřevu TUV, ale neví jaký zvolit. Měli zde 2 firmy, které jim udělali kalkulaci na tepelné čerpadlo vzduch voda, ale pořizovací náklady byly kolem 400 tis. a toto by byla pro rodiče příliš velká investice. Sami zvažují elektrický kotel, ale při současných cenách a výhledu do budoucnosti se toto jeví jako nejméně výhodné. (navíc nyní mají zkušenost s odchodem od Bohemia Energy k DPI) Pak zde mají zaveden do ulice plyn, ale nemají přípojku a plyn z nějakého iracionálního důvodu typu "může to bouchnout" nechtějí. Jako jeden možný způsob tepelného zdroje se zdá být kotel na pelety, který by se nainstaloval místo stávajícího kotle, ale zde tchán prý "peleťák nechce, protože to má soused a každou zimu spotřebuje dva kamiony pelet".
Napadá vás ještě nějaký jiný zdroj než ty co jsem uvedl? Podmínkou je zachování stávajícího rozvodu do radiátorů. Tepelné ztráty v domě s polystyrenovým zateplením fasády a plastovými okny (cca 220 m2 podlahové plochy) jsou Qztr = do cca 17,11 dle projektové dokumentace z roku 2004 kdy byl dům zateplen, ale je otázka, jestli jsou tyto ztráty reálné. Po našem odstěhování za cca 2 roky zde budou opět žít jen dva dospělí, hledáme proto i řešení, které tento fakt také zohlední.

2) Zakoupili jsme RD v Roztokách u Prahy, který budeme následující rok rekonstruovat a poté se tam od rodičů viz dotaz výše odstěhujeme. dům bude ke kompletní rekonstrukci a tím pádem řeším jaké technologie pro vytápění, ohřev TUV, výrobu elektřiny, klimatizování atd. zvolit. Osobně bych rád využil co nejvíce možných dotací, určitě za výměnu stávajícího kotle na tuhá paliva (uhlí/koks) a na zateplení domu a dotaci na dešťovku. Dále přemýšlím o FVE na výrobu elektřiny (do budoucna bychom rádi koupili elektromobil), chtěli bychom také tepelné čerpadlo, ale zároveň je před domem přípojka plynu, takže je možné mít plynový kotel. K tomu by manželka chtěla rekuperaci, ale máme jen velmi omezený rozpočet, tak se obávám, že budeme muset vybírat především na základě něho a toho co nám to do budoucnosti přinese. Můžete nám poradit s celým projektem, jaké technologie zvolit atd.?
Předem děkuji
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obsáhlý, a proto doporučuji téma podrobněji probrat při osobní či online konzultaci. Seznam středisek EKIS najdete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

Dotaz č.1:
Není mi úplně jasné, jaké je motivace ke změně způsobu vytápění. Předpokládám, že zřejmě snížení potřeby obsluhy zdroje. Současné vytápění dřevem je pravděpodobně nejlevnější alternativa. Ostatní zdroje budou nejspíše provozně dražší. Bohužel část zdrojů jste rovnou vyřadil, buď kvůli výši pořizovacích nákladů, nebo jiným aspektům. Obávám se, že mnoho dalších alternativ nenajdeme.

Elektrokotel – nízká investice, ale nejvyšší provozní náklady. Vytápění elektřinou je drahá záležitost, vzhledem k tepelné ztrátě domu se náklady oproti dřevu výrazně navýší.
Tepelné čerpadlo – vysoká investice, ale provozní náklady poměrně nízké. Samozřejmě je to pořád zdroj na elektřinu, takže případné zvyšování cen se do toho rovněž promítne, ale oproti elektrokotli by měly být provozní náklady méně než poloviční.
Kotel na zemní plyn – kompromis v poměru cena/výkon. Přijatelné investiční náklady (zde ovšem navýšené o nutnost zřídit přípojku). Pozor na nové ceny energií. Doporučuji chvíli počkat, až se ceny ustálí a pak zhodnotit provozní náklady.
Kotel na pelety – podle mého názoru dobrá volba. Přijatelné provozní náklady. Stále vyžaduje určitou obsluhu, sklad paliva apod., ale s denním topením v kotli je to minimum času. Spotřeba je srovnatelná s ostatními zdroji, peletové kotle jsou automaty s vysokou účinností. U domu se ztrátou cca 17 kW lze očekávat spotřebu cca 5-6 tun pelet/sezónu, samozřejmě je to velmi závislé na provozu, teplotě na jakou vytápíte atd.
Více možností zřejmě nevymyslíme. Ještě by se dalo uvažovat o automatickém kotli na uhlí.

Jako doplněk lze doporučit obnovitelné zdroje, jako fotovoltaiku na výrobu elektrické energie nebo termální solární kolektrory na přípravu teplé vody.

Na solární systémy nebo na výměnu zdroje vytápění (pro některé případy) lze navíc využít dotací. Buď program Nová zelená úsporám (https://novazelenausporam.cz/) nebo Kotlíkové dotace.

Dotaz č. 2:
Téma volby zdroje tepla je velmi obsáhlý, a je potřeba probrat podrobněji. Výčet zdrojů výše víceméně platí i pro celkově rekonstruovaný objekt. Těch systémů, které řešíte je velké množství. Obecně lze doporučit na prvním místě minimalizovat tepelnou ztrátu domu, tedy co nejlépe zateplit a použít kvalitní výplně oken. S tepelným čerpadlem ani s plynovým kotlem myslím neuděláte chybu, ale chce to probrat podrobněji. Fotovoltaiku na výrobu elektřiny lze určitě doporučit. U klimatizace bych zvážil, zda je opravdu potřeba, jelikož navyšuje spotřebu domu. Místo toho bych se podíval spíše na omezení tepelných zisků, a zvážil např. instalace předokenních žaluzií či rolet.

Dotace na většinu z vyjmenovaných bodů lze získat z programu Nová zelená úsporám (https://novazelenausporam.cz/). Na zdroj případně i z kotlíkových dotací, pokud budou splněny podmínky (https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/).
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk