Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.21 / dotaz č. 134475
Dvojitý ETICS. Dobrý den. Prosím jak a kolik přidat ke stávajícímu zateplení severní stěny RD 10x9m dutá cihla 30 cm+10 EPS s vápenocementovou omítkou a nátěrem Jupol? Je možná varianta bez kotvení? Nebo na koho se obrátit kvůli výpočtu kotvení? Minimalizuje výpočet počet kotev? Ještě prosím je možné zcela tepelně izolovat vnější rám dřevohliníkových oken? Děkuji Vám.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o naše poradenství.

Provedení dodatečného zateplení na již existující kontaktní zateplovací systém je nutno provádět na základě posouzení stávajícího zateplení a odborně provedeného technologického postupu realizace druhé vrstvy.
V zásadě jde o to, zda původní podkladní systém byl proveden správně dle technologických postupů a montážních návodů pro kontaktní lepené systémy ETICS. Jedná se o způsob kotvení, účinnost stávajících kotev (zda byly provedeny v počtu dle statického návrhu a správně), posouzení přídržnosti desek (lepení na „rámečky“ a správný počet “buchet“ na desce v ploše), statické vlastnosti podkladu (pozor, dutá cihla a s tím spojené možnost nedostatečné pevnosti kotev) a vlastnosti povrchové úpravy, tedy soudržnost a pevnost stávající omítkové úpravy. Jaká omítka, v jaké tloušťce a jak je ve Vašem případě provedena? Co myslíte popisem „vápenocementová omítka“?
V případě pochybností nebo neznalosti způsobu provedení stávajícího souvrství je možno provést sondy, případně odtrhové zkoušky, aby se prověřily vlastnosti toho, co bude tvořit nový podklad pro následný doplnění ETICS.
Obvykle se pak postupuje tak, že na EPS navrhujeme opět EPS. Tloušťka dodatečného přiteplení by měl vyjít s plánovaného požadavku na součinitel prostupu tepla dané konstrukce, tedy tloušťku navrhnout tak, aby byl tento cíl splněn. Viz. popis požadavků na součinitel U v jiných odpovědích v poradně. U Vás lze předpokládat přidat tak 10 až 14 cm. Přitížení novou vrstvou má být posouzeno statickým výpočtem, z toho vyjde i návrh typu a počtu nových kotev. Bez nich to nepůjde.
Pokud je podklad po vyhodnocení a zkouškách způsobilý, lze použít speciální kotvy vyvinuté pro tento účel. Jedná se o injektované kotvení, které přenáší i smyková namáhání. Je to drátěná kotva vkládaná do předvrtaného otvoru, následně injektovaná, systém s injektáží bude účinný i v děrovaném zdivu. Použití běžných kotev je diskutabilní a otázkou skutečně konkrétního návrhu. Lze i kombinovat.
Návrh může provést specialista, nebo technici výrobce systému. Ten najdete na webu. Konkrétní název z důvodu zajištění objektivnosti neuvádím.

Ing. J. Veselý, poradce,
Energy Centre, Náměstí Přemysla Otakara II 25, České Budějovice.

Odpověď pro Ing. Jiřího Veselého

Dobrý den,
děkuji Vám za odpověď a tip na injektované kotvy. V odpovědi vznášíte otázky a já posílám odpovědi. Na původní březolit byl v roce 2004 EPS 10 cm lepen celoplošně, kotvy zatloukací do rohů a do středu desky, navrch omítka minerální škrábaná neprobarvená s akrylátovou barvou Acrylcolor od fy JUB.

Napadá mě teoreticky, zdali je možné a vhodnější perlinku s lepidlem strhnout a lepit šedý EPS přímo na stávající bílý EPS. Nebo je snazší aplikovat pouze hloubkovou penetraci před lepením na stávající fasádu.

A prosím znáte odpověď i na tu poslední otázku:
Ještě prosím je možné zcela tepelně izolovat vnější rám dřevohliníkových oken?

Děkuji Vám a přeji úspěšný nový rok 2022.
Petr Hlinka, Třeboň

Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk