Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.12.21 / dotaz č. 134570
Dobrý den,
zakoupil jsem si krbová kamna typu Haas a Sohn identifikace typu: 04 347/12 kW/,varianta: Skive II,výrobní číslo:2111348100319.
Obracím se na Vás se žádosti o provedení výpočtu výšky a průměru komína.
Technické údaje kamen:
jmenovitý výkon 12 kW /rozmezí 6-12ú
teplota spalin: 406 stupňů C
max.tah komína: 12 Pa

Děkuji
V zadání pro výpočet spalinové cesty chybí podstatná data týkající se spalinové cesty (provedení komínu a kouřovodu, připojení spotřebiče na přívod vzduchu, apod.). Tyto parametry byly do orientačního výpočtu zpracovatelem dosazeny.
Orientační výpočet byl zpracován pro krbová kamna na dřevo. Dle technického listu výrobce spotřebiče je deklarován výkon 12 kW, teplota spalin 366°C, hmotností tok spalin 8,6 g/s a požadavek na tah 12Pa.
Výpočtem byla ověřována dimenze vícevrstvého nerezového komínu DN 150 mm s tepelným odporem 0,41 m2.K/W. Spotřebič je v orientačním výpočtu připojen do komínu ocelovým kouřovodem DN 150 mm o účinné výšce 1,5 m a rozvinuté délce 1,7 m. Na kouřovodu je osazeno 1x koleno 90°. Přívod vzduchu je ve výpočtu řešen samostatným kanálem pr. 125 mm, v délce 4 m.
Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče a pouze pro zimní provoz (teplota okolí 15°C pro tlakovou podmínku).
Vzhledem k tomu, že výrobce spotřebiče deklaruje poměrně vysokou teplotu spalin na hrdle spotřebiče, lze předpokládat, že by neměl být problém s tlakovou podmínkou i v případě, že komín bude nízký.
Doporučujeme provést výpočet s přesnými daty. Pro výpočet spalinové cesty je třeba specifikovat:
- lokalitu
- spotřebič (výrobce + typ)
- přívod vzduchu (materiál, dimenzi, délku a výšku vedení + ohyby)
- kouřovod (materiál, dimenzi, rozvinutou délku a účinnou výšku vedení + ohyby)
- komín (umístění, výrobce, typ, účinnou výšku, výšku v nevytápěném prostoru, délku nad střechou, stříška)
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk