Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.12.21 / dotaz č. 134591
Dobrý den,
chci zateplit rodinný dům z 30.tých let. Je postaven z pálených cihel včetně základů.
Jaký materiál a zloušt´ku izolantu zvolit? Popřídě jaká doprovodná opatření udělat?
Děkuji.
Dobrý den,
pro adekvátní odpověď na Váš dotaz by bylo potřeba znát další podrobnosti, tj. jaká je skladba konstrukcí včetně jejich tloušťky a použitých materiálů. Na základě této skutečnosti by bylo možné vypočítat součinitel prostupu tepla konstrukcí a následně lze konkrétněji navrhnout odpovídající tepelně izolační materiály včetně tloušťky a součinitele tepelné vodivosti. Pro optimální zjištění zateplení (materiálu, tloušťky, součinitele tepelné vodivosti) lze doporučit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy.
Obecně lze navrhnout montáž tepelně izolačního materiálu s nejlepším součinitelem tepelné vodivosti, tloušťka izolačního materiálů závisí na skladbě a tloušťce zateplované konstrukce.
Dalšími doprovodnými opatřeními by mohla být výměna výplní otvorů, případně snížení stropní konstrukce (pokud to stávající výška stropu umožňuje), zateplení stropní konstrukce ze suterénu (pokud je součástí objektů a dovoluje to stávající výška stropu).
Zároveň lze doporučit posouzení využití možných dotačních programů pro zateplení rodinného domu. Lze očekávat, že potřebným podkladem pro využití těchto programů bude zpracovaný průkaz energetické náročnosti budovy.
Odpovídá:  Dominik Kopal - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK tisk