Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.12.21 / dotaz č. 134615
Dobrý den,
jsem členkou výboru SVJ .....Český Krumlov. Je to osmipatrový panelák blízko historického centra. V současnosti bereme teplo od firmy Energo Č. Krumlov z kotelny, která poskytuje teplo téměř celému sídlišti Špičák. V minulém roce začal předešlý výbor jednat o možnosti vybudování vlastní plynové kotelny a přípojky v bytovém domě. Důvodem byla možnost levnějšího vytápění a také teplo a teplá voda i v noční době, kdy Energo topení vypíná. Nyní projektantka paní Vaněčková získává stanoviska památkářů atd..
V tisku se nyní objevují informace o záměru EU ukončit vytápění plynem do roku 2040.
Chci se proto poradit, zda tento záměr zřízení vlastní plynové kotelny je prozíravý nebo ne? Kam se případně raději orientovat. Zajímala by mne také možnost fotovoltaiky na střeše domu, cena, dotace, výhodnost. Tam ale nevím, jaké by bylo stanovisko památkářů.
Předem děkuji za Vaši reakci.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
V případě Vašeho SVJ vytápění vlastní plynovou kotelnou přinese značné náklady na vlastní přípojku a vybudování kaskádové plynové kotelny včetně jejího odkouření. Pro lepší posouzení situace bychom potřebovali znát cenu za GJ, kterou Vám účtuje společnost Energo Č. K.
Zemní plyn jako fosilní palivo je "trnem v oku" Evropské unii. Ale přechod na využívání ekologicky vyráběného vodíku či bioplynu bude vyžadovat určitý čas a hlavně značné finanční prostředky, které se odrazí i v konečné ceně pro zákazníka. Už do roku 2040 by podle plánů EK měl v celé EU skončit plyn a další fosilní paliva jako zdroj tepla pro budovy. Doporučuji, aby projektantka kromě technické části provedla i ekonomické posouzení vhodnosti vlastní plynové kotelny.
Fotovoltaiku každopádně doporučuji po předešlé konzultaci s památkáři.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk