Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.22 / dotaz č. 134741
Dobrý den,
bydlíme v bytovém domě s centrálním vytápěním. Co se týče vyúčtování pro krajní byt pod střechou, sousedící dvěma stěnami s vytápěnými byty, je vypočítáván stejným koeficientem, jako byty ostatní, které sousedí se třemi vytápěnými byty. Chtěla bych se zeptat, zda by měl mít byt pod střechou jiný koeficient, když má více úniku tepla.
Předem děkuji za odpověď.
V současné době se způsobem rozúčtování nákladů na vytápění zabývá vyhláška MMR č. 376/2021 Sb., platí od 2. 11. 2021. V přechodném ustanovení je prakticky uvedeno, že vyúčtování nákladů na vytápění za období 1.1. – 31.12.2021 se provádí ještě podle „staré“ vyhlášky č. 269/2015 Sb. a uplatnění vyhlášky č.376/2021 Sb. se projeví až pro období 1.1. – 31.12.2022.
K vyhlášce č. 269/2015 Sb., je vydán metodický pokyn MMR, který doplňuje a vysvětluje uvedenou vyhlášku. Rozúčtováním nákladů na vytápění se zabývá i zákon č. 104/2015 Sb.
Při stanovení nákladů na vytápění bytu ze základní složky se uplatňují korekční faktory, nicméně nezahrnují vliv pozice bytu v budově, resp. podíl jeho tepelných ztrát. Naproti tomu náklady na vytápění stanovené ze spotřební složky již tuto korekci obsahují.
• viz zákon č. 104/2015 Sb., §6, odstavec 2
• a metodický pokyn MMR stať s nadpisem „K § 3 - Rozúčtování nákladů na vytápění v zúčtovací jednotce“
S ohledem na značný rozsah textu v metodickém pokynu MMR uvádím zásadní část:
„Z uvedených důvodů by konkrétní výpočtovou metodu i způsoby stanovení a aplikací
souvisejících korekcí měl vždy formulovat výrobce či dodavatel indikační techniky nebo
dodavatelský subjekt, který vlastní rozúčtování pro poskytovatele služeb (vlastníka) objektu
provádí. Tato problematika by proto měla být přiměřeně řešena i v rámci smluvních vztahů
mezi poskytovatelem služeb a jeho dodavateli.“
Je možné tento závěr zjednodušit do té podoby, že korekční faktory stanovuje firma (společnost), která rozúčtování nákladů provádí. A při stanovení korekčních faktorů je nutná součinnost s vlastníkem objektu.
Na základě vašeho dotazu se domnívám, že korekční faktory jsou stanoveny pro všechny byty v budově shodně. Korekční faktory pro spotřební složku nákladů na vytápění by měli zohledňovat podíl tepelných ztrát bytu v budově. Pro jejich změnu musí v případě družstevních bytů
dojít k ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva.
U společenství musí dojít k ujednání všech vlastníků jednotek.
Odpovídá:  Ing. Jiří Merhout - EKIS Most Středisko pro úspory energie
Téma:  Vytápění
tisk