Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.1.22 / dotaz č. 134928
Dobrý den.
Mám v plánu stavbu rodinného domku 3+kk o výměře necelých 90 m2 užitné plochy + garáž 24 m2 a terasa se zimní zahradou .Potřebovala bych vědět, jaký nejvýhodnější topný systém si pořídit, tak, abych měla co nejlepší návratnost a topení bylo v souladu se zákonem.
Bungalov bude vystavěn z 30cm širokého Ytongu a 25cm polystyrenového izolačního obkladu. Plochá střecha. Chtěla jsem elektrické podlahové topení s přídavkem tepelného čerpadla vzduch - vzduch s klimou na léto a opačným účinkem na zimu.
Zárověň jsem chtěla pořídit fotovoltaické panely na střechu orientované jižně.

Můj projektant mi teď řekl, že neprojdu s tímto systémem a nedostanu požadovaný energetický štítek ke kolaudaci. Navrhuje tepelné čerpadlo vzduch -voda. Tento systém stojí ale 400 tis. s instalací. El. energii také spotřebovává. S fotovoltaikou náklady ještě vyrostou a i s dotací od státu se nevyplatí.
Můžete mi prosím poradit, jaký topný systém, nebo kombinaci bych měla zvolit ? Ohřev TUV -bojler. Rekuperační jednotka ? Pozemek je malý. žádnou podzemní část nemohu tedy mít. plyn v lokalitě není. Děkuji
Exaktní odpověď na Váš dotaz může dát pouze energetický specialista, který zpracoval energetický posudek vašeho domu. Legislativní úpravy požadavků na energetickou náročnost se již několik let postupně zpřísňují, což výrazně omezuje možnost výběru topného systému. Je pravdou, že možnost využití elektrické energie z rozvodné sítě je velice problematická a preferovány jsou „obnovitelné zdroje“. Tedy slunce, vítr, okolní prostředí nebo biomasa. Právě spotřebiče pro spalování biomasy mohou být v některých případech zajímavou volbou.

Na různých internetových stránkách je množství více, či méně nekomerčních kalkulaček pro prvotní náhled na výběr vytápěcího systému z hlediska jeho ekonomické návratnosti (https://www.pasivnidomy.cz/katalog-technologii).
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk