Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.22 / dotaz č. 135077
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda platí zákonné povinnosti provozovatelů kotlů (viz článek
http://ekn.cz/povinnosti-provozovatelu-kotlu-v-rodinnych-a-bytovych-domech/) také pro krbová kamna s
výměníkem, kde jmenovitý výkon je 8 kw, účinnost 85,6% a tím příkon cca 9,4kw. dle mého selského rozumu to platí až od 10kw včetně. Pokud se ovšem nejedná o sezonní účinnost, která je 77,6%. Moc vám děkuji.
Dobrý den,
obdobný dotaz byl již zodpovídán (např. dotaz č. 131333). Článek na který odkazujete již není bohužel aktuální.
Povinností provozovatele stacionárního zdroje vyplývají ze zákona č. 201/2012 Sb. V původním znění zákona se jednalo o všechny stacionární zdroje na tuhá paliva o výkonu 10 až 300 kW zapojené do teplovodní otopné soustavy, tedy i o krbová kamna s teplovodní vložkou.

V průběhu doby byl však zákon novelizován, kdy došlo ke zrušení spodní hranice výkonu, ale naopak byla vložením textu o zdroji, kterého se ustanovení týká „a který není navržen rovněž pro přímé vytápění místa instalace“. Touto změnou formulace došlo prakticky k vyřazení požadavků na krbová kamna s teplovodní vložkou, která jsou vždy navržena i pro přímé vytápění prostoru, kde jsou umístěna. Tedy zákaz provozu topidel nižších emisních tříd, postihuje jen kotle, a netýká se kamen a krbových vložek, a to ani těch s teplovodním výměníkem.

S pozdravem
Ondřej Pokorný, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  DiS. Ondřej Pokorný - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk