Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.1.22 / dotaz č. 135137
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na správnost stanovení dimenze spalinové cesty (průměr/posouzení) pro připojení krbových kamen. Uvažuji s typem Jotul F 373 s napojením svisle do komínu typu Schiedel Permeter 25/50 průměru 150 mm. Výška komínu je 7,5 m s přesahem nad střešní rovinou 1,7 m. Děkuji za zodpovězení dotazu.
Orientační výpočet byl zpracován pro krbová kamna na dřevo. Dle technického listu výrobce spotřebiče je deklarován výkon 6 kW, teplota spalin 275°C, hmotností tok spalin 6,3 g/s a požadavek na tah 16 Pa. Spalinové hrdlo DN 150 mm. Spotřebič není napojen na externí přívod vzduchu, proto byl výpočet spalinové cesty proveden s tím, že je závislý na vzduchu z místnosti.
Výpočtem byla ověřována dimenze vícevrstvého nerezového komínu DN 150 mm s izolací tl. 25 mm (s tepelným odporem 0,37 m2.K/W). Spalinová cesta je řešena jako svislý kouřovod s funkcí komínu o účinné výšce 7,5 m
Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče a pouze pro zimní provoz (teplota okolí 15°C pro tlakovou podmínku).
Výpočtem byla ověřena tlaková podmínka, která vyšla s rezervou 12,3 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 28,1° C. U rychlosti proudění spalin je splněna normovaná hodnota 0,5 m/s. Ve výpočtu vyšla rychlost proudění spalin 0,51 m/s.
Doporučujeme konzultovat přívod externího vzduchu s příslušným revizním technikem
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk