Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.22 / dotaz č. 135219
Dobrý den,

potřebovala bych poradit ohledně nejvhodnějšího způsobu vytápění v bytě 3kk o výměře 60m2 ve starém cihlovém domě z roku 1965 (dům je zateplený, má nová plastová okna, PENB na dům je vypracován), byt je ve druhém patře obklopený jinými byty, jediný možný způsob vytápění je elektřina (je zde distribuční sazba D45D). Byt je v původním stavu a jsou zde původní teplovodní rozvody, které nejsou vhodné k použití. Přemýšlela jsem o akumulačních přímotopech (příp. v kombinaci s elektrickými rohožemi) a bojleru na ohřev vody. Můžete mi prosím poradit vhodný způsob vytápění a ohřevu vody, příp. na koho se mám v této věci obrátit? Děkuji za odpověď

V případě, že jediným dostupným energonositelem je elektřina, existuje v podstatě pouze omezené množství možností topného zdroje. Zřejmě prvotním rozhodnutím bude, zda zvolit centrální zdroj (elektrokotel), nebo decentralizované zdroje v jednotlivých místnostech (přímotopy). Obě řešení mají své výhody a nevýhody, ovšem z praxe lze předpokládat, že provozní náklady nebudou vykazovat masivní rozdíly. Primárně ovšem záleží na Vaší představě výše investic, komfortu bydlení, tepelné pohody a náročnosti regulace.

Z výše uvedeného je zřejmé, že řešení bude vždy z větší části subjektivním pohledem na danou problematiku.

Pokud se jedná o náš (subjektivní) pohled na řešení, doporučili bychom vždy nejprve prověřit komunitní řešení, tedy komplexní řešení pro celý dům s využitím alternativních zdrojů, tedy např. instalace fotovoltaiky nebo tepelných čerpadel. Pokud je skutečně nutno řešit pouze jednu bytovou jednotku, obecně doporučujeme jeden centrální zdroj s teplovodním rozvodem do topných těles. Místnosti, kde je třeba dosáhnout vyšší teploty (koupelna) lze dotápět elektrickým podlahovým vytápěním, nebo doplňkovými lokálními zdroji.

Doporučujeme zpracování projektu včetně výpočtu investičních a provozních nákladů, tedy obrátit se na projektanta z oboru vytápění.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk