Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.1.22 / dotaz č. 135223
Dobrý den, jedná se obydlený RD v okrese Praha-západ. Rád bych optimalizoval jeho energetickou náročnost. Zděný dům ze 70. let, zastavěná plocha 107 m2, dvě obytná podlaží. Dům je vytápěný plnynem, roční spotřeba plynu je asi 42 MWh. Plyn se používá ještě částečně k ohřevu TUV, vaří se na elektřině.
Plášť budovy je zateplený - asi před 25 lety, kvalita zateplení neznámá. Okna plastová. Budova je podsklepená, strop sklepa není zateplený. Podlaha na půdě a šikminy střechy zatepleny.
(K dispozici je scan budovy termokamerou z roku 2012.)

Jaký byste doporučili postup při plánování, jak snížit energetickou náročnost domu?
Jak zjistit stav zateplení pláště domu a případně navrhnout nápravu?
Jak zjistit stav oken z hlediska tepelně izolačních vlastností? Je třeba okna vyměnit?
Jaké další změny je vhodné zvažovat? Tepelné čerpadlo? Rekuperace? Fotovoltaika?
Děkuji.
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Zasílám odpovědi na Vaše dotazy. Postup by měl být v ideálním případě takový, že v první řadě zhodnotíte stávající stav objektu pomoci energetické náročnosti budovy (PENB), která bude vycházet ze stávajících vlastností jednotlivých konstrukcí. K tomuto je nezbytné mít minimálně pasport objektu nebo výkresovou dokumentaci skutečného stavu. Na základě energetického hodnocení se určí potenciál jednotlivých skladeb. Stav jednotlivých skladeb konstrukcí je nejlépe zjistit pomocí sond, ze kterých bude patrné co jednotlivé skladby obsahují – tl. tepelné izolace, typ zdiva, dimenze dřevěných prvků krovu, skladba podlahy…..
Okna jsou nedílnou součástí vyhodnocení při optimalizace celé budovy. Zda okna vykazují znehodnocení je možné na základě vizuální kont roly a kontroly těsnění. Pokud okna byla vyměněna před více než 15lety je možné, že svými parametry neodpovídají dnešním požadavkům a poté by přišlo v úvahu je vyměnit za nová.
Zdroje vytápění je potřeba uvažovat v širším kontextu tzn i způsobu užívání objektu (vaření, spotřeba elektrické energie na provoz). V současné době je instalace fotovoltaiky podporován, ale je nutné zvážit jednotlivé systémy jak nakládat s přebytky energie.
Využití dotace na výměnu za plynový kotel není možné, tudíž instalace tepelného čerpadla by bylo vhodné kombinovat např. s fotovoltaikou v době, kdy bude kotel na hranici své životnosti.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Jitka Vacíková
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Jitka Vacíková* - EKIS Praha Ing. Jůna tisk