Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.1.22 / dotaz č. 135282
Dobrý den, chtěl bych moc poprosit o radu - máme RD s inverzní střechou, kdy je nad 2 vrstvami bitumen. pásů 18 cm XPS. Odtoky ze střechy jsou řešeny jako boční přes atiky, a zde je zásadní problém: aby voda mohla odtékat z úrovně izolace, je cca 10 x10 cm před každým rohovým vtokem vynecháno XPS. To znamená, že v každém rohu domu je vlastně 10x10 cm neizolovaného stropu, kde může a nejspíše také dochází ke kondenzaci, protože zde mezi venkovním vzduchem a vnitřním prostorech střechy stojí pouze OSB.
Skladba je (zvenčí): 18 cm XPS, 2. vrstvy hydroizolace, OSB na trámcích mezi železnými I nosníky, mezera cca 20 cm, 8 cm vaty, parozábrana a SDK. Pohledově se v rozích zatím nic neděje, ovšem mám velké obavy, že po téměř 2 letech bude OSB již plesnivá, což by u nosné vrstvy hydroizolace byl opravdu problém.
Jak takovou situaci ale řešit? Přidat izolaci shora možné není, protože by voda nemohla odtékat. Jedinou možností se zdá izolace vnitřní - protože jde o takto malou plochu, bylo by toto řešení méně problematické než u celoplošného vnitřního zateplení? Případně, lze udělat něco jiného?
Mockrát děkuji za odpověď
Dobrý den,

potvrzuji Vaši obavu, že může docházek k vlhkostním problémům v místě popsaného detailu. Mezi vnitřním vzduchem a venkovním vzduchem je stále 8 cm tepelné izolace v podhledu. Neočekával bych tedy, že by se problém projevil na vnitřním povrchu sádrokartonu, vlivem nevyhovujícího požadavku na vnitřní povrchovou teplotu. Ale kondenzace v místě OSB desky pod asfaltovým pásem bych se obával. OSB je navíc na bázi dřeva. Pro biologickou degradaci dřeva dokonce ani nemusí v místě OSB docházet ke kondenzaci, stačí, když je překročena hmotnostní vlhkost dřeva 18%, což odpovídá relativní vlhkosti >82% (i když kondenzace je zpravidla to co proces degradace startuje).

Vzhledem k řešení skladby bohužel není možné kondenzaci v OSB vyloučit. I kdyby byla parotěsnící vrstva v podhledu dokonale provedena (spojitě, s důsledným napojením na navazující konstrukce, bez prostupů apod.), tak bude výpočtově ke kondenzaci pod asfaltovým pásem docházet. V tomto případě by se ale nejednalo o kondenzaci většího množství vody. S jakýmikoli netěstnostmi parotěsnící vrstvy množství zkondenzované vodní páry stoupá a riziko vlhkostních poruch se zvyšuje.

Opatření k řešení tohoto stavu nejsou jednoduchá. Řešením by mohlo být kontaktní zateplení rohových částí střechy nad podhledem s provedení parotěsnící vrstvy ze samolepícího asfaltového pásu přímo na tuto tepelnou izolaci. Konkrétní návrh by bylo možné ale udělat až na základě konkrétní zakázky. Můžete poptat například zde: https://zakazky.atelier-dek.cz/poptavka/.

S pozdravem Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK tisk