Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.22 / dotaz č. 135314
Dobrý den,prosím o návrh výšky a průměru komína ke krbovým kamnům haas-sohn Grand s výměníkem.Byl by napojen přes boční zeď do nerezového dvouplášťového komína s izolací kruhového průřezu.kamna-kouřovod průměr150mm,délka cca 80cm, jedno pravouhlé koleno hned na vyvodu z kamen,jm.výkon 10kw, prov.přetlak 0.3%, tepl. spalin 262'C,min tah komína 10Pa.
Orientační výpočet byl zpracován pro krbová kamna s výměníkem na dřevo. Jedná se o starší model kamen a technická data nebylo možno ověřit z veřejně dostupných zdrojů. Dle informace tazatele jsou v technických podkladech, která tazatel obdržel při nákupu spotřebiče, uvedeny následující hodnoty: výkon 10 kW, teplota spalin 265°C, hmotností tok spalin 8,5 g/s a požadavek na tah 10 Pa. Spalinové hrdlo DN 150 mm. Spotřebič není napojen na externí přívod vzduchu, proto byl výpočet spalinové cesty proveden s tím, že je závislý na vzduchu z místnosti. Do místnosti bude přiveden vzduch otvorem o průměru 125 mm.
Výpočtem byla ověřována dimenze exteriérového vícevrstvého nerezového komínu DN 150 mm s izolací tl. 30 mm (s tepelným odporem 0,41 m2.K/W). Výpočtem byla ověřována účinná výška 4 m.
Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče a pouze pro zimní provoz (teplota okolí 15°C pro tlakovou podmínku).
Výpočtem byla ověřena tlaková podmínka, která vyšla s rezervou 12 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 54,7° C. U rychlosti proudění spalin je splněna normovaná hodnota 0,5 m/s. Ve výpočtu vyšla rychlost proudění spalin 0,68 m/s.
Všechny podmínky jsou splněny i v případě, že by účinná výška komínu byla 3 m.
Vzhledem k tomu, že v době zpracování výpočtu nebyla známa všechna vstupní data, doporučujeme provést nový výpočet, až bude znám typ komínu a vedení kouřovodu.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk