Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.22 / dotaz č. 135649
Dobrý den,

řeším reklamaci osazení plastových oken.

Do vzniklé škvíry v omítce( dům již je zateplený) ,před exteriérovou stranou rámu okna, byla ze 3 stran okna( na odhalenou, hrbolatou hranu omítky) nalepena tmavě šedá komprimační samonabývací páska, jen k panelu volně přiléhající, která škvíru (směrem k plastovému rámu okna) měla jako konečná fáze bez dalších úprav, vyplnit. Je většinou stlačená max. na 50%. Výrobce garantuje vodotěsnost při 75%. Tam, kde byly netěsnosti př. u polámané omítky a zvl. ve všech rozích u prahu dveří a venkovních parapetů (2x až 12-13cm) byl doslova na kompr. pásku naplácaný silikon, který po zaschnutí místy tuto od omítky stejně odtáhl.
Mezi rámem a stěnou byla použita nažloutlá" PUR pěna", prý správná. Přesto musela být seřezávána. Žádné parotěsné a paropropustné folie-pásky. Jen APU lišta.

Použité přechodové vyhnuté plechové lišty nevedou od zdi ke zdi resp. zdviženým bočním okrajům pův. kovových parapetů po stranách, ale vždy končí 2cm před ní a vytvoří s okrajem omítky 4cm hlubokou dutinu. Voda může zatékat za lištu. Bohužel ještě nevím, jak je ochráněna výplň za lištou, jen, že musela být odřezána (směrem vzhůru zahnutá) část parapetu přiléhající k rámu původních dřevěných oken a odhalené kovové pásy okolo stavebního otvoru.

Na jednom spodním rámu jsou omylem předvrtané 3 dírky na kování, které tam zřejmě nepatřilo. Z nich 1 dírka ve žlábku. Bude stačit silikon (nevím, jak to budou chtít opravit) nebo se jedná o nevratné poškození funkce rámu? Časem se mohou opět otevřít. Mám žádat nový rám?

Z "výplňové "pěny byly odstraněny plast. podložky a jen u posledního okna jsem to stihla zachytit a vyžádat si jakés takés vyplnění otvorů. Rovněž jen u jednoho okna jsem se dožadovala narovnání vnitřního parapetu dle vodováhy (demonstrace kuličkou) v domnění, že opraví i další. Nestalo se. Časová tíseň zřejmě. Byli tu 3lidé 12hodin najednou. Potřebné úpravy řezáním (kov,dřevotříska) prováděli v obýváku. Bez návleků na botách s občasnými pochůzkami v blátivém počasí.
Žádný ze 40ti bytů (rovněž s instal. oken po zateplení) nemá takto zvenku zapravená okna a vyvíjí na mne tlak po nápravě vizuálního dojmu a tudíž obvyklé nenápadné zednické zapravení omítkou.

O odmítnutí folií dle ČSN XY jsem se dozvěděla ze smlouvy až po montáži, kdy jsem po panice z nespokojenosti začala pátrat po informacích. Dle diskuse na internetu nejsem sama, s kým to zapomněli projednat předem.
Přitom jsem zvolila nejdražší firmu v regionu a proto se spolehla na ujištění o preciznosti práce a vlastních zaměstnancích. Přišla najatá, prý proškolená, firma.

Pan kontrolor po návštěvě přislíbil jen doplnění zapomenutých kotvících šroubů, výměnu 1 přechodové lišty s dírou, odříznutí zbytnělých silikonů s tím, že komprimační páska rozhodně zůstane na svém místě bez dalších úprav, ošetření. A že se naše stavebnictví potýká s nedostatkem pracovníků. K později mnou zjištěným zbytečným dírkám a dle mne krátkým přechodovým lištám, ještě nemám jeho stanovisko.

Můj dotaz směřuje k velké prosbě o doporučení, co a jaký přesný způsob provedení, mohu při reklamaci vyžadovat, či kam se obrátit o nezávislý odborný posudek - doporučení správného postupu odstranění chyb, zjištění na místě tak, aby okna byla v pořádku.
K vyřízení reklamace dojde na jaře 2022.
Nechtěla bych zjistit, že mám být ráda, že tu vůbec něco v dnešní době mám a pořizovat si jen škrabátko na budoucí brzkou plíseň...

Se srdečným pozdravem, vděčností a poděkováním
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Z popisu lze usoudit, že provedení je nesprávné. Nerozumím příliš popisu přechodových plechů a proč je to takto řešeno. Bez prohlídky na místě je obtížné soudit.
Provedení osazení oken se řídí technickou stavební normou, která řeší řadu nejasností, které byly. Dříve neexistovaly sjednocené a ucelené informace o správném postupu.
Jedná se o normu ČSN 74 6077, která vznikla v roce 2014 a o pět let později, v roce 2019, byla aktualizovaná tak, aby odpovídala současným požadavkům na stále se zvyšující nároky na energetickou náročnost budov.
Aby bylo zabudování oken a jiných výplní v souladu s touto normou, je potřeba vyhovět několika hlavním požadavkům. Ty jsou:
- poloha oken nebo dveří ve stavebním otvoru
- způsob upevnění, kotvení a typ montážních materiálů.
- připojovací spára a její těsnění
- přesnost zabudování
Norma určuje geometrické rozměry stavebního otvoru s ohledem na způsob zabudování. Stanovuje, jakým způsobem má být provedené ostění otvoru z hlediska horizontálního i vertikálního pohledu.
U novostaveb s většinou nebývá problém ale problém je u rekonstrukcí, kde při vybourání starých oken většinou dojde k narušení okolní stavební konstrukce. Definované tolerance na geometrickou přesnost stavebního otvoru pak lze těžko bez zednického začištění dodržet. A to se většinou nedělá. Vůbec obtížné je to u panelových domů.
Tomu pak odpovídá provedení připojovací spáry Ta je klíčová pro zaručení co nejlepších tepelně izolačních vlastností a vůbec funkcí okna.
Vnitřní uzávěr připojovací spáry musí být vodotěsný a parotěsný, zatímco vnější uzávěr je také vodotěsný, ale zároveň paropropustný. Dodržením tohoto parametru lze zajistit primární účel připojovací spáry, která je důležitá nejen pro ideální tepelnou izolaci, ale také pro životnost okna, výplně spáry a bezpečnost před zatékáním.
Norma tedy udává požadavky na těsnící pásky a použití montážní pěny, která se nesmí používat jako kotvící materiál a ani jako uzavření připojovací spáry.
Polyuretanové pěna slouží jako tepelně izolační prostředek. Nejčastěji se k utěsnění používají pásky, přípustné jsou také membrány s variabilní propustností vlhka.
Při montáži oken není možné se občas vyhnout používání doplňkových montážních komponentů, mezi které patří hlavně tmely, těsnicí a komprimované pásky. Jejich použití ale musí být správně navrženo a provedeno. Platí především pro komprimační pásky.
Ve Vašem případě se lze obrátit na znaleckou stavební kancelář, nejlépe soudního znalce v oboru stavebních konstrukcí a prací. Ten vypracuje odborný posudek, se kterým lze pak dále jednat, ať již jakoukoli cestou (soudně, mimosoudně). Zjevně nesprávně provedená okna je nejlépe nepřevzít a nepodepisovat předávací protokol, který uvádí stav „bez závad“.
Lze si i pořídit normu, nastudovat, projít si montážní předpisy výrobců oken apod. Pak lze jasně argumentovat. Pro nestavaře je to ale obtížné. V zimě lze objednat měření infrakamerou, která ukáže netěsnosti a tepelné mosty. To dělá i ECČB. Tento protokol však nehodnotí provedení dle výše uvedené ČSN ale dle tepelně technické ČSN 73 0540.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk