Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.2.22 / dotaz č. 135672
Hezký den, mám problém se zadehtovanim komínové vložky. V průlezovem komíně mám dvě nerez vložky 160 mm. Jedna ke kotli na tuhá paliva a vše v pořádku, suché saze. Druhá na již moderní krbová kamna s výměníkem. Zřejmě z důvodu málo horkého kouře do vložky je zevnitř vlhká a zalepená dehtem. Kominíci ji teď musely doslova prorážet.Dotaz je, zda pomůže navlečení izolace k tomu určené po celé délce vložky. Nohavice tl.stěny 25mm, po 1 metru, teplotně do 1000C' s vnitřním průměrem právě 160mm. Nebo je jiné řešení? Děkuji.
V podstatě jste si na svůj dotaz odpověděl. Primárním problémem je ochlazení spalin pod teplotu rosného bodu, což je u spalování kusového dřeva cca 45°C. Limitní problém je přitom povrchová teplota vnitřní stěny komínu. Cílem je tedy minimalizovat prostup tepla stěnou komínu, v tomto případě nerezovou flexibilní vložkou. Toho lze dosáhnout třemi opatřeními:
1. - izolace vložky - jak navrhujete, lze vložku izolovat systémovou izolací, přičemž doporučená tloušťka je min.20 mm
2. - zabránění proudění vzduchu kolem vložky - průlezný komín by měl být uzavřen dole, aby nepřisával vzduch a rovněž zaklopen z vrchu, aby se snížil průnik studeného vzduchu do prostoru kolem vložky. U průlezného komínu musí být vrchní záklop odvětrán (stačí mezera pod vrchním oplechováním).
3. - minimalizace délky vložky nad stávajícím ústím komínu - neizolovaná vložka by neměla převyšovat záklop komínu o více než cca 100 mm.
Výše uvedená opatření samozřejmě vycházejí z předpokladu optimalizovaného provozu spotřebiče, tedy především zajištění dostatečného objemu spalovacího vzduchu a použití paliva s vlhkostí do 25%.
Případné negativní provozní vlivy musí odhalit a do zprávy zapsat kominík provádějící vstupní revizi, nebo periodické kontroly.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk