Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.22 / dotaz č. 135975
Dobrý den,
vlastním starší řadový domek ze 70-80let s plochou jednoplášťovou provětrávanou střechou, postavený z tvárnic a celý dům bych rád zateplil.
Chtěl bych vás požádat o radu, zdali je možné při zateplení střechy polystyrenem 200-300mm (sklon) uzavřít odvětrávací otvory?
Sousedé, kteří zateplení již provedli, někdy otvory uzavřeli a někdy je ponechali otkryté. Který postup je prosím správný a proč?

Děkuji za odpověď


Dobrý den,
Předpokládám, že větrací otvory budou v rovině nad tepelnou izolací. Pokud by se nacházeli v prostoru mezi současnou skladbou a přidanou tepelnou izolací, tak budou tyto otvory spíše na škodu. (pokud se nejedná o nějaký extrémně vlhký provoz, což RD není).

Dále hodně záleží, z jakého materiálu střecha je, v jakém je nyní stavu a jaké vlhkostní poměry jsou nyní v konstrukci. Pokud je střecha v pořádku, není zde zvýšená vlhkost, ani lokálně a bude se doplňovat jak tepelná izolace s exteriéru, tak parotěsná vrstva na straně interiéru, tak by s uzavřením provětrání střechy neměl být problém (vytvoření jednoplášťové neprovětrávané střechy).

Nejbezpečnější řešením by však bylo vytvoření skladby s provětrávanou mezerou za rovinou tepelné izolace a tím případnou vlhkost bez problémů odvést.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD tisk