Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.22 / dotaz č. 136111
Dobrý den, momentálně potřebujeme zkombinovat komín a krbovou vložku, chtěla bych Vás proto poprosit o výpočet spalinové cesty.
Vložku máme předběžně vybranou od Romotopu HEAT 2G 59.44.13, komín by měl být s přívodem vzduchu buď Schiedel Uni Smart nebo Ciko TEC s celkovou výškou 8m, účinnou výškou 6m a vnitřním průměrem 160mm, vložka bude cca 30cm od komína.
Tepelná ztráta objektu 4,5kW, elektrické podlahové vytápění, rekuperace, lokalita Uherské Hradiště

Moc děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro dimenzi komínu DN160 mm (SCHIEDEL UNI SMART), do kterého by měla být připojena krbová vložka Romotop HEAT 2G 59.44.13 o výkonu 4,5 kW, teplota spalin na hrdle spotřebiče 275°C, hmotnostní průtok spalin 6,1 g/s a požadavek na tah 10 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče.
Vzhledem k tomu, že v zadání dotazu nejsou uvedena všechna data týkající se vedení spalinové cesty, zpracovatel výpočtu počítal s horním připojením spotřebiče do komínu, a to kouřovodem s jedním 90° kolenem. Přívod vzduchu ke spotřebiči je zajištěn mezikružím komínového systému. Přívod vzduchu ke spotřebiči klesá. Do výpočtu byla zahrnuta stříška proti dešti. Výška komínu nad střechou byla zadána 0,65 m.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 6 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 160, při účinné výšce 6 m je tlaková podmínka splněna s rezervou 13 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 20,3° C.
Není splněna normovaná rychlost proudění spalin (ve výpočtu 0,41 m/s), normovaná hodnota je 0,5 m/s.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk