Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.22 / dotaz č. 136311
Dobrý den .
Vytápím kotlem OPOP H 412 umístěným ve sklepě společného domu 6ti bytů , byt v poschodí 3+1 .
Kotel má uváděný výkon 12KW . Od září jak jsem se doslechl kotle nad 10 KW se nebudou moci používat .
Od roku 1993 topím pouze suchým dřevem . Technik co přišel provést kontrolu komínu mě sdělil na toto téma že když topím dřevem takže kotel je schopen mít pouze výkon 8 - 9 KW . Tudíž že se na mě toto nařízení nevztahuje .
Můj dotaz zní zda jste se už s tímto problémem setkali a nebo zda mě technik informuje správně .
Když topím a jsem venku tak kolikrát se jdu do sklepa přesvědčit zda kotel hoří . Podle komínu se to nedá poznat . Pouze kouří slabě asi 10 min při zatopení . Topím skoro nepřetržitě takže zátop je minimální -
Předem sěkuji za odpověď a přeji pěkný den . Matějec
Dobrý den,
výrobce kotle, ve veřejně dostupných podkladech (technickém listu), uvádí technické parametry pro palivo hnědé uhlí, a to jmenovitý výkon 12 kW, přičemž rozhodující je hodnota příkonu, který je 16,44 kW (jmenovitý výkon/účinnost).
Dle Novely zákona o ochraně ovzduší č. 172/2018 Sb., která vyšla ve Sbírce zákonů 16. srpna 2018, je u spalovacích zdrojů (o příkonu 10 až 300 kW), které spalují pevná paliva a jsou napojeny na teplovodní soustavu ústředního vytápění domů (tedy včetně krbových vložek a kamen s výměníkem), povinnost provádět kontroly technického stavu a provozu. Tyto kontroly je třeba provádět 1x za 3 roky. Kontrolu může podle zákona o ochraně ovzduší provádět pouze tzv. odborně způsobilá osoba. Jedná se o technika, který byl proškolen přímo výrobcem spalovacího stacionárního zdroje a má od něj udělené oprávnění k jeho instalaci, provozu a údržbě.
Ve Vašem případě je třeba objednat kontrolu kotle. Odborně způsobilá osoba rovněž určí třídu kotle. Seznam odborně způsobilých osob najdete na stránkách výrobce kotle.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk