Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.22 / dotaz č. 136713
Dobrý den,
mám v RD plynový kotel 24 kW ( výkon plně vyhovuje ) a chci ho vyměnit za elektrokotel s ohřevem vody.
Jak velký elektrokotel vybrat a jaký typ popř. značku by jste mi doporučili ?
Předem děkuji.
Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Obávám se, že bez bližších znalostí domu nebudu moci adekvátně poradit. Z dotazu nedokážu určit, zda současný plynový kotel používáte i pro vytápění (předpokládám že ano).

V první řadě je potřeba určit, jaký skutečný výkon bude potřeba u nového tepelného zdroje (elektrického bojleru). Výkon se dá určit na základě tepelných ztrát objektu a popisu způsobu ohřevu teplé vody. Pokud byste nahradil současný plynový kotel elektrokotlem, tak by nastalo toto:
1) Zásadně byste si zvýšil proudový odběr elektrické energie Vašeho domu - pravděpodobně byste musel zajistit silnější jistič, za který budete platit vyšší fixní sazbu
2) Zvýší se Vám dost výrazně provozní náklady na dům (kWh elektrické energie vychází v současnosti výrazně dráž oproti kWh plynu)
3) Zhoršíte dopad provozu domu na životní prostředí prostřednictvím tzv. primárních neobnovitelných energií - vysoce pravděpodobně nesplníte legislativní požadavky na energetickou (ne)náročnost budovy

Pokud uvažujete o změně tepelného zdroje, tak Vám rozhodně spíše doporučím instalaci tepelného čerpadla. Oproti elektrokotli uspoříte přibližně 66 - 75% elektrické energie na vytápění a ohřev teplé vody. Úspora záleží na účinnosti tepelného čerpadla, resp. na jeho topném fakturu značený COP.

V případě zájmu pro Vás můžeme zpracovat podrobnější analýzu vhodnosti instalace nového tepelného zdroje. Tuto analýzu zpracováváme prostřednictvím tzv. ekonomicko-energetické studie, viz. záznam z našeho nedávného webináře:
https://youtu.be/6oIhC7NUgIk?t=771

V případě zájmu o podrobnější analýzu mi můžete přímo napsat na email zidek@gservis.cz
Za tým G SERVIS CZ s.r.o.
Ing. Ondřej Židek
733 168 568
zidek@gservis.cz
Energetický specialista




Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS
Téma:  Vytápění
tisk