Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.22 / dotaz č. 136988
Dobrý den,
prosím o porovnání vhodnosti použití vytápění v 1patrovém zatepleném rodinném domě 180 m2, v současnosti vytápěn 20 let starým plynovým kotlem. Celková roční spotřeba je cca 21 MWh. Vzhledem k nejistotě a zároveň očekávanému ukončení životnosti stávajícího kotle uvažujeme o přechodu na tepelné čerpadlo. Dá se ze spotřeby odhadnout tepelná ztráta objektu, abychom správně zvolili tepelné čerpadlo? Zároveň samozřejmě nebudeme mít nárok na dotaci, tak mě zajímá i návratnost.
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Je mi líto z celkové roční spotřeby se nedají odhadnou teplené ztráty.
Tepelná ztráta domu je množství tepla, které nemovitost ztratí při extrémních venkovních teplotách za 1 hodinu. Udává se v kWh a počítá se se při teplotách -12 °C (například Praha), -15 °C (například Vysočina) nebo -18 °C (horské oblasti).
Tedy opravdu se to nedá spočítat z celkové roční spotřeby.
Pro výpočet je potřeba znát skladbou konstrukcí a rozměry konstrukcí (výkresová dokumentace).
Návratnost je závislá na množství vstupů které nemáme - jako cena čerpadla, cena instalace, cena energií, potřeba tepla pro ohřev teplé vod, cena údržby, živostnost apod.
Orientačně můžete použít např. tuto kalkulačku:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-teplou-vodu-a-elektrickou-energii-tzb-info
Odpovídá:  Ing.arch. Petr Kvasnička* - EKIS Plzeň ArchEnergy
Téma:  Vytápění
tisk