Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.3.22 / dotaz č. 136991
Dobrý den,

dosluhuje nám v bytě (2+1, cca 52m čtverečních) plynový kotel (vytápění, ohřev vody) a přemýšlíme nad vhodným řešením náhrady tohoto kotle. A to právě i s ohledem na současný energetický trh a růst ceny plynu, na válku na Ukrajině a celoevropské snahy se zbavit závislosti na ruském plynu, což pravděpodobně povede také ke zdražení plynu. Je i za této situace nejvhodnějším řešením pořídit nový plynový (příp. kondenzační) kotel nebo nám můžete poradit jiné vhodné a ekonomicky výhodné řešení?

Děkuji a jsem s pozdravem
Vážená paní, děkuji za váš dotaz.
Z technického hlediska můžete plynový kotel nahradit tepelným čerpadlem (TČ). Starší vytápěcí soustavy byly projektovány na vyšší teplotní spád, tj. teplota vody do radiátorů mohla být až 90°C, u novějších je to 72°C. Mnoho tepelných čerpadel ohřívá vodu na max. 55°C. To znamená, že výkon radiátorů se sníží a v době nejchladnějších dní nemusí být schopné byt vytopit na dostatečnou teplotu. Na druhou stranu, vytápěcí systém se často navrhoval s rezervou, výkon radiátorů je někdy předimenzovaný. Doporučuji nechat si projekt vytápění přepočítat od specialisty a případně vyměnit některé radiátory.
Výpočtem zjistíte, zda vám stávající topení bude fungovat s „běžným“ TČ. nebo zda musíte pořídit dražší, vysokoteplotní TČ, které má teplotu výstupní vody 80 nebo i 90°C.
Starší plynový kotel můžete nahradit kondenzačním kotlem - jiné už na trhu nejsou. Kondenzační kotel bude mít o 10 až 15 % vyšší účinnost váš stávající kotel.
Z ekonomického hlediska donedávna platilo, že přechodem z plynu na TČ většinou mírně klesly náklady na vytápění, resp. na energie obecně, protože v tarifu pro odběr elektřiny v domácnosti byla levnější elektřina pro všechny spotřebiče (chladnička, osvětlení atd.).
V současnosti se ceny energií mění obtížně předvídatelným způsobem. Lze očekávat, že poptávka po elektřině poroste, právě kvůli snaze snížit spotřebu plynu. To přinese růst cen elektřiny, resp. očekávaný pokles současných velmi vysokých cen elektřiny nebude tak výrazný. Dalším faktorem je tarifní politika, kde nelze odhadnout, jakým způsoben bude vláda v horizontu třeba 5 let upravovat regulované ceny v energetice - ty tvořily cca ½ nákladů na elektřinu pro domácnost (dnes je to méně, kvůli vyšším cenám silové elektřiny).
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk