Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.22 / dotaz č. 137303
Dobrý den,
stavíme patrový rodinný dům (užitná plocha necelých 150 m2,), stavěn jako nízkoenergetický(tepelné ztráty celého RD 6 kW). Prosím Vás, rád bych využil EKIS – bezplatné poradenství o energetických úsporách - a na něco se vás zeptal.
Projekt máme cca 2 roky a tehdy nám projektant navrhl do domu elektrické podlahové topení(odporový kabel) a na teplou vodu elektrokotel. Mezitím se ceny pohnuly, situace trochu změnila a my máme poslední možnost na to reagovat.
Chtěl bych se zeptat, která varianta má podle Vás nyní největší smysl( a je ekonomicky nejvýhodnější, popřípadě jestli rozdíly jsou při zvážení investic velké?):
1) Zůstat u odporových kabelů a elektro-bojleru.
2) změnit vytápění na teplovodní s tepelným čerpadlem
3) ponechat odporové kabely a pořídit solární panely.

Ceny rostou a určitě nemáme finance na kombinaci více variant najednou.
Děkuji za odpověď a zdravím,
Dobrý den,

děkuji Vám za dotaz. Pro konkrétní ekonomicko-energetické zhodnocení vhodnosti tepelného zdroje bych potřeboval znát projekt blíže.

Obecně vnímám daný koncept technologického řešení (elektrické podlahové vytápění a elektrický bojler na teplou vodu) jako velmi nešťastné a to z těchto důvodů:
1) Velmi vysoké provozní náklady (provozně nejdražší možné vytápění a ohřev teplé vody - zvláště v této době)
2) Problém se splněním vyhlášky o energetické náročnosti budovy (v rámci požadavku na tzv. primární neobnovitelné energie) - nutný návrh velmi výkonné fotovoltaické elektrárny
3) Negativní dopad provozu domu na životní prostředí (elektrická energie z distribuční sítě je z důvodů současného energetického mixu značně neekologickým energonositel)
4) Nevýhodné dimenzování fotovoltaické elektrárny - velká spotřeba elektrické energie vs. malý produkce fotovoltaické elektrárny v zimním období. V letním období tomu je naopak. Značná nesoučinnost výroby a spotřeby elektrické energie => malé pokrytí spotřeby v zimním období a velké přebytky zasílané do sítě v letním období.

Elektrické vytápění bych Vám doporučil pouze v případě některých menších pasivních domů (měrná potřeba tepla na vytápění do 15 kWh/(m2.rok)). Nutnou součástí návrhu by ovšem měla být vzduchotechnika s rekuperací tepla a bojlerem s tepelným čerpadlem na ohřev teplé vody.
Pro bližší informace Vám doporučuji shlédnout záznam z našich nedávných webinářů na téma:

- Nové legislativní požadavky 2022: https://youtu.be/Mkkq9kj-fVE
- Nové dotace NZÚ 2021+ :https://youtu.be/MPYGcse3PCc

Níže reaguji již na Vaše jednotlivé dotazy.
1) Zůstat u odporových kabelů a elektro-bojleru.
- Nedoporučuji zůstat u této koncepce (viz. vysvětlení výše a v záznamu webináře "Nové legislativní požadavky 2022")

2) změnit vytápění na teplovodní s tepelným čerpadlem
- Ano, tuto variantu Vám doporučuji. Volit tepelný čerpadlo s vysokou účinností (s vysokou hodnotou topného faktoru COP) a vhodně navrhnout podlahové vytápění (radši menší rozteče s nižší návrhovou teplotou topné vody). Po záměně původního návrhu za tepelné čerpadla si snížíte spotřebu elektrické energie (za vytápění a ohřev teplé vody) o 66 - 75% (dle účinnosti a výkonu (bod bivalence) tepelného čerpadla). Po těchto úpravách by bylo pravděpodobně možné čerpat dotaci na realizaci domu ve vyšším energetickém standardu (oblast dotace NZÚ B 200-500 tis. Kč).

3) ponechat odporové kabely a pořídit solární panely.
- Tuto variantu spíše nedoporučuji. Vše ovšem záleží na podrobnějších energetických výpočtech.

V případě potřeby pro Vás můžeme zpracovat:
- ekonomicko-energetickou studii vhodnosti technologií (vytápění, ohřev teplé vody, větrání či obnovitelné zdroje energie).
- projekt vytápění (s tepelným čerpadlem a podlahovým teplovodním vytápěním)
- projekt fotovoltaické elektrárny
- projekt vzduchotechniky

Za tým G SERVIS CZ s.r.o.
Ing. Ondřej Židek
Vedoucí oddělení
Pasivní domy, energetika, TZB
Energetický specialista č.o. 1957
email: zidek@gservis.cz
mobil: +420 733 168 568

Odpovídá:  Ing. Ondřej Žídek* - EKIS BRNO G SERVIS
Téma:  Vytápění
tisk