Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.22 / dotaz č. 137448
Dobrý den,
vlastníme objekt roubenky se zděnými chlévy, který je kulturní památka, a řešíme zdroj tepla pro vytápění celého objektu. Protože je nosná konstrukce různorodá, nechali jsme si spočítat tepelné ztráty přesně podle jednotlivých místnosti. Celková tepelná ztráta vyšla na 20 kW.
Potřebovali bychom nyní poradit jaký tepelný zdroj pro vytápění je pro nás v dnešní situaci nejvhodnější. Štítek objektu je G, budovu nelze klasicky zateplit z důvodu kulturní památky.
Chtěla bych se zeptat, zda nám můžete doporučit nejvhodnější zdroj vytápění. V obci máme přípojky k sítím pouze vodu, kanalizaci a elektřinu. Bude pro nás vhodnější zvolit tepelné čerpadlo s vyšším výkonem nebo kotel na pelety a dřevo? Vytápění bude pomocí radiátorů a rozvodů teplé vody.
Děkuji moc
Dobrý den,
pokud bychom měli srovnat pouze cenu tepla získaného z daného zdroje pro vytápění, lze velmi hrubě uvažovat následující hodnoty.
Cena vyrobeného tepla
kotel na kusové dřevo 1,6 Kč/kWh
kotel na dřevní pelety 1,9 Kč/kWh
tepelné čerpadlo 2,0 Kč/kWh
Vycházíme z následujících předpokladů
Cena paliva/komodity
palivové dřevo 1,00 Kč/kWh
dřevní pelety 1,40 Kč/kWh
elektřina pro TČ 5,00 Kč/kWh
Účinnost/topný faktor
kotel na kusové dřevo 75%
kotel na dřevní pelety 85%
tepelné čerpadlo - COP 3,00 (=účinnost 300%)
účinnost soustavy celková (pro všechny případy) = 85%

Lze tedy konstatovat, že cena tepla vyrobeného z tepelného čerpadla bude podobná, jako z kotle na dřevní pelety. Cena tepla z účinného kotle na dřevo bude cca o 20% levnější. Samozřejmě záleží na konkrétních cenách, kde specificky u elektřiny mohou být ceny různé s ohledem na dodavatele a typ smlouvy (stávající/nový zákazník, fixace, atd.). V případě účinnosti výroby tepla uvedených zdrojů se opět jedná o informativní hodnotu. Záleží na typu zařízení (účinnost vlastního kotle/tepelného čerpadla, zapojení s akumulační nádrží, typu otopné soustavy, atd.).
V případě tepelného čerpadla je nutné zmínit, že jeho účinnost, resp. vůbec možnost provozu pro daný objekt souvisí do značné míry s otopnou soustavou a teplotami, na které je nastavena. Pokud se jedná o nezateplený objekt s vysokými tepelnými ztrátami, bude pravděpodobně existující otopná soustava dimenzovaná na výrazně vyšší teploty, než bude tepelné čerpadlo schopno zajistit. V takovém případě v chladných dnech nebude schopno místnosti vytopit na požadovanou teplotu a celkově bude pracovat s nižšími účinnostmi. V těchto případech není možné tepelné čerpadlo doporučit. Možností je instalovat další zdroj tepla a tepelné čerpadlo provozovat pouze v pásmu teplot, kdy je to pro něj vhodné. Pokud by došlo k zateplení objektu a tím snížení tepelných ztrát, je zde potom možnost, že bude i stávající otopná soustava vyhovující, ale to jak píšete, ve vašem případě možné není.
Každý ze systémů má samozřejmě svoje další specifika a možnosti zapojení. S ohledem na komplexnost dotazu doporučujeme provést osobní nebo online EKIS konzultaci na některém ze středisek EKIS
Za EnergySim s.r.o. zdraví Jan Antonín
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk