Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.22 / dotaz č. 137451
Dobrý den,

Chystáme se měnit kotle na ruční přikládání, které již nevyhovují emisním požadavkům, tedy 1 a 2.
Trochu bádáme za jaké kotle ty stávající vyměnit. Výrobci kotlů přesně neuvádějí zda akumulační nádrž musí být součástí topného systému či nikoliv.

Mohl by jste mi tuhle problematiku s akumulačními nádržemi objasnit?

„Existuje“ kotel na ruční přikládání na hnědé uhlí, který nemusí mít v systému akumulační nádrže a bude splňovat podmínky stanovené zákonem i po září 2022? Jestli ano, mohl byste mi poslat určitý typ?

Děkuji a přeji hezký den
Ano, ty nejstarší nebo ručně vyrobené (necertifikované) kotle budete muset od letošního září 2022 přestat provozovat. Z hlediska produkce emisí je nadále zakázána třída 1 a 2. Pokud tedy starší a nevyhovující kotle budete provozovat, můžete být při případné kontrole finančně postiženi pokutou.

Akumulační nádrž slouží u každého kotle, čerpadla, obecně tepelného zdroje k lepší regulaci tvorby tepla, což má za následek poté i vyšší účinnost a s tím související celkovou tvorbu emisí, včetně prodloužení celkové životnosti zařízení. Pokud tedy u takového zdroje nebude akumulační nádrž nebo při doporučené instalaci tuto podmínku nedodržíte, pak ve výsledku budete mít vždy vyšší emise a horší účinnost, a zpravidla o něco nižší životnost.

Správně bychom neměli jít do konkrétního typu kotle, to bude záležet opravdu podle tepelné ztráty a teploty otopné soustavy, abychom poradili 100% správně. Chybu ale neuděláte, pokud se podíváte třeba na nějaké výrobky od českého výrobce ATMOS, kde existují kotle splňující nové emisní limity pro kombinaci hnědé uhlí/dřevo, což bych doporučoval. Účinnost těchto kotlů se pohybují mezi 81-88%.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk