Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.22 / dotaz č. 137551
Dobrý den, potřebuji poradit ohledně toplného systému v chalupě, kterou nyní rekonstruuji.
V chalupě mám kachlová kamna ve kterých je vestavěný tepelný výměník (nevím s jakým výkonem) a toto bude primární zdroj vytápění pokud na chalupě budeme. Z výměníku bude teplá voda rozvedena do radiátorů v ložnici v patře a pak do podlahového topení v koupelně, v chodbě +WC a v obývacím pokoji. Jako sekundární zdroj tepla bude elektrokotel, který bude zajišťovat hlavně temperování chalupy když tam nebudeme a ohřev TUV, ale jakmile přijedeme, tak přepneme na dřevo v kachlích. K tomu mi ale všichni doporučují i akumulační nádobu, ve které by přebytkové teplo z výměníku ohřívalo TUV, jestli tomu dobře rozumím.
Co jsem hledal nyní na internetu vhodné kombinace elektrokotlů a akumulačních nádob, tak jsem našel např. toto: https://www.mall.cz/elektricke-kotle/junkers-bosch-sestava-elektrokotel-12-kw-a-bojleru-117l-fse-100019444999?tab=description nebo toto: https://www.aaaradiatory.cz/sestava-elektrokotel-a-bojler-68l-protherm-ray-18ke-veq-75-2-18-kw-p28413/#gallery. Je podle vašeho názoru taková sestava dostatečná pro to, aby byl dostatek vody pro sprchování 4 osob, nebo bude potřeba ještě nějaké jiné zařízení na ohřev TUV, např. bojler? Ze zkušenosti vím, že 200l bojler nestačí pro sprchování 4 dospělých, my jsme 2 dospělí a 2 děti. Jak bude nejlepší celý topný systém naprojektovat, aby to podle vás dávalo smysl? Podlahové topení instaluje jedna firma, elektrokotel elektrikář a pak budu muset sehnat nějakého topenáře nebo instalatéra, aby to celé napojil na sebe + dodělal tu větev s radiátory v patře. Děkuji za radu, co vše by měl takový topný systém obsahovat, aby byl co nejefektivnější.
Dobrý den,
Děkuji za položený dotaz. Nejprve k navržené otopné soustavě. Pokud navrhujete jako primární zdroj vytápění krb s teplovodní výměníkem zapojeným na otopná tělesa a podlahové vytápění, pak je skoro nezbytné mít v otopném systému akumulační nádobu. Do ní se ukládá nadbytečná tepelná energie a především podlahovému topení, které je velmi nedynamické dodává plynule tepelnou energii v delší časové periodě. Vzhledem k tomu, že se jedná o rekreační objekt, navrhl bych akumulační nádobu na menší objem.
Pro stanovení potřeby teplé vody se používá norma ČSN EN 15316-3-1 (060401) – Část 3-1: Soustavy teplé vody, charakteristiky potřeb (požadavky na odběr vody). Podle této normy by vám 200l zásobník TV měl pro sprchování 4 osob bohatě stačit. Teoreticky by 4 členné rodině (koupelna pouze sprchovým koutem) , měl stačit bojler o objemu 80 – 120l. Pokud je v koupelně vana tak boiler cca 150l. Samozřejmě pokud máte vyšší spotřebu, můžete použít objem větší. Systém by měl být navržen tak, aby ohřev TV měl prioritu a pak následovalo vytápění a přebytek do akumulačního zásobníku tepla
Pro jakékoliv určování vhodnosti typu kotle mi chybí podstatná informace. Tím jsou tepelné ztráty objektu a jestli se využívá během celého ročního období. Tepelné ztráty jsou závislé na velikosti ochlazovaných konstrukcí objektu a jejich tepelném odporu. Při ohřevu elektrokotlem 12 kW je teplá užitková voda upřednostněna a 150 l zásobník má požadovanou teplotu TV do necelé hodiny.
Také bych zvážil možnost pro účely ohřevu TV instalaci fotovoltaických článků. A to vzhledem k tomu že TV v letních měsících budete připravovat výhradně elektrokotlem. Nevýhodou ale je, že současný dotační program Zelená úsporám nepodporuje stavby určené pro rodinnou rekreaci.
S přáním pěkného dne EKIS Policie nad Metují
Odpovídá:  Ing. David Knill - EKIS Police nad Metují, IR Inspections
Téma:  Vytápění
tisk