Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

5.4.22 / dotaz č. 137667
Dobrý den,
prosím o výpočet spalinové cesty. Údaje, které nejsou v přiloženém dotazníku vyplněné nevím. Mám k dispozici návody, ale nebyl jsem schopen z nich požadované údaje vyčíst. Žádný záznam z měření při spouštění kotle do provozu v těchto návodech ani v servisním listě není. Zřejmě ani žádné měření nebylo děláno. Návody mohu dodatečně zaslat.


Děkuji.

137667
05.04.2022
Pro výpočet spalinové cesty je potřeba, aby byl specifikován typ spotřebiče a v případě plynových kondenzačních kotlů i teplotní spád, pro který bude kotel nastaven. Orientační výpočet byl zpracován pro kondenzační kotel na zemní plyn: výkon 23,7 kW – 5,9 kW, teplota spalin 70°C - 55°C, hmotností tok spalin 13,14g/s – 3,28g/s, přetlak na ventilátoru 80 Pa – 20 Pa. Spalinové hrdlo DN 60/100 mm. Spotřebič nezávislý na vzduchu z místnosti, přívod vzduchu je řešen z prostoru mezi plastovou komínovou vložkou a šachtou, ve které je vložka umístěna. Rozměr této šachty je 100x260 mm.
Výpočtem byla ověřována dimenze přímé, plastové vložky DN 80 mm, která je umístěna ve větrací šachtě vícevrstvého komínu. Výpočtem byla ověřována účinná výška 8,8 m. Výpočet byl proveden pro plné i částečné zatížení spotřebiče a pro celoroční provoz (teplota okolí 30°C pro tlakovou podmínku).
Kouřovod byl do výpočtu zadán koaxiální, DN 60/100 mm, se dvěma koleny a rozvinuté délce 0,6 m.
Všechny podmínky orientačního výpočtu jsou pro plné zatížené splněny. Teplotní podmínka při částečném zatížení spotřebiče není splněna o 2,5°C, ale je nepravděpodobné, že by došlo k pokrytí vyústění komínu ledem.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk