Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.4.22 / dotaz č. 137737
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o konzultaci k řešení vytápění svého domu.
Dům má obytnou plochu asi 120 m2 a není zateplen, kromě stropů, nová část je postavená z porothermu a stará má půlmetrové cihlové zdi. Vytápění je plynovým kotlem a ohřev vody elektrickým bojlerem, vaření na elektrickém vařiči. Energetické ztráty domu neznám.

Dosud používám 20 let starý plynový kotel firmy Thermona Therm 14X s výkonem 4 - 14 kW. Chtěl bych ho nahradit novějším zdrojem. S kotlem firmy Thermona jsem byl celá léta spokojen a tak se nabízí jejich kondenzační kotel THERM 14 KDN o výkonu 3,2 - 14, 8 kW. Měl by mít nižší spotřebu.

Uvažuji i o jiné možnosti a to o tepelném čerpadle. Mám domluvenu (snad letos) montáž FVE o výkonu 4,50 kWp. S programem ČEZ elektřina pro soláry bych v zimě mohl elektřinu vyrobenou v létě využít na tepelné čerpadlo vzduch - voda. Protože mám v domě klasické radiátory, tedy potřebuji vyšší teplotu vody, uvažoval jsem například o hybridním tepelném čerpadle firmy Daikin Altherma s dohříváním plynem nebo o vysokoteplotním čerpadle s elektrickým dohřevem.

Potřeboval bych poradit, jak se rozhodnout. Dotaci na tepelné čerpadlo nedostanu a kotel na plyn je daleko levnější než tepelné čerpadlo. Na druhou stranu stát deklaruje ústup od plynu a vyšší podporu tepelných čerpadel.

Snad by stálo za úvahu pořídit nový kondenzační kotel na plyn a s pořízením tepelného čerpadla počkat na slíbenou budoucí státní podporu a tepelné čerpadlo pak pro mrazivé dny kombinovat se stávajícím kotlem na plyn. Nevím, zda je to takto možné a zda k tomu není potřeba další zařízení, jako třeba akumulační nádrž a nejsou problémy s regulací a přepínáním, kdy topit plynem a kdy tepelným čerpadlem.

Děkuji a jsem s pozdravem
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do poradny i-EKIS.

Jak jste v dotazu správně napsal, současně situace je velmi komplikovaná a do budoucna nejasná. Jisté je, že ústup od plynu bude ve stávající situaci velmi rychlý a zdroje typu tepelného čerpadla (TČ) budou nabývat na důležitosti při instalacích při rekonstrukcích i novostavbách RD. Kombinace s FVE je má obrovský potenciál, jelikož se každá vyrobená kWh efektivněji přemění na energii tepelnou.
V tuto chvíli je těžké předvídat kroky směřující k podpoře TČ z kotlů na spalování plynu, nicméně je možné, že tato situace nastane. Pro Váš případ bych volil kombinaci TČ jako hlavního zdroje s dohřevem pomocí plynového kotle. Využil bych stávajícího kotle, který je pravděpodobně nadále plně funkční a dohřev bude vykrývat pouze špičky potřeby na vytápění a ohřev TV v zimních měsících.
Pro určení výkonu tepelného čerpadla a následně i zjištění komfortu v interiéru, je nutné realizovat výpočet tepelných ztrát objektu a jednotlivých místností. Z tohoto výpočtu je následně možné posoudit stávající otopný systém včetně těles, zda by vyhovovali nižšímu teplotnímu spádu otopné soustavy. A poté bych volil konkrétní typ TČ včetně komponent, tak aby splňoval všechny požadavky vycházející z výpočtu. Samotná regulace systému pak bude závislá na konkrétním návrhu a Vašich požadavcích.

Doufám, že je odpověď dostačující, nebo pokud budete mít nějaké další doplňující dotazy, můžete je formou doplňující otázky položit zde, případně telefonicky či navštívit osobně některé z poradenských středisek EKIS ve vaší blízkosti.

S přátelským pozdravem

Ing. Ladislav Jůna
EKIS, Praha 5
Odpovídá:  Ing. Ladislav Jůna - EKIS Praha Ing. Jůna
Téma:  Vytápění
tisk