Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.22 / dotaz č. 137785
Dobrý den, lze upravit stávající otopný systém o další topný zdroj a to takto? Akuálně topíme plyn. kondenzačním kotlem do klasických radiátorů a podlahového topení. Dále otopná voda vyhřívá 120L zásobník TUV. Chtěl bych napojit na stávající/ stejný topný okruh další kotel ( biokotel na pelety). Nevadilo by to plynovému kotli a stávajícímu obvodu? Slyšel jsme, že kotle na pelety pracují s vyšší teplotou vratné vody do výměníku v rámci optimálního výkonu. Děkuji
Dobrý den,
kombinace zdrojů plyn/peletky v rámci jedné otopné soustavy určitě možná je. Je nutné počítat s instalací akumulační nádrže, která vyřeší rozdílné teplotní spády obou zdrojů. Konkrétní řešení vám navrhne projektant TZB.

V poslední době často konzultujeme kombinaci plyn/tepelné čerpadlo pracující jako bivalentní zdroj. V době, kdy hrozí reálný nedostatek plynu a s tím související hrozba velmi vysoké ceny plynu, se investoři chtějí zajistit doplňkovým zdrojem. U kombinace plyn/tepelné čerpadlo je zpravidla ještě větší rozdíl mezi teplotními spády obou zdrojů a i zde je to řešitelné akumulační nádrží. Různí výrobci (např. Regulus) již mají i systémy řízení bivaletních zdrojů plyn/tepelné čerpadlo, které umí vyhodnotit, kdy je výhodnější topit přes tepelné čerpadlo (v době, kdy je vyšší COP) a kdy přes plyn.

S pozdravem
Tomáš Kupsa
Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Praha DEK
Téma:  Vytápění
tisk