Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.22 / dotaz č. 137869
Dobrý den,
letos plánujeme zbourat a postavět znovu starou stodolu, která už budeme používat na bydlení, na začátek rekreačně a postupně na stalo.
Moc mě zajímá možnosti stavět jako pasivní dům, ale mám otázku ohledně topení. Momentálně když přijedeme na chalupu v zimě je vevnitř kolem 0° a trvá několik hodin topením kamenem, než dostaneme na 15°. Jak bychom mohli volit topení na pasivní dům, abychom nemuseli topit kdy tam nejsme, ale nebude tak krutý, když přijedeme? Je to možné?
Dobrý den,
možností je mnoho. Jednak je velmi pravděpodobné, že dobře navržený pasivní dům i bez vytápění v interiéru 0°C mít nebude. díky kvalitní tepelněizolační obálce, správné orientaci prosklených ploch a solárním ziskům se teplota i v nevytápěném domě pohybuje podstatně výše.

Následná dimenzace systému vytápění by měla reflektovat přerušovaný provoz a buď být schopen nárazově dům vytopit, případně (dle mého lepší varianta i s ohledem na budoucí trvalý provoz) systém umožňující vzdálené řízení. Kdy než přijedete tak například den dopředu topení nastavíte. Takto řízený systém může být založen i na nízkoteplotním zdroji.
Odpovídá:  Ing. Libor Hrubý* - EKIS Brno CPD
Téma:  Vytápění
tisk