Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.22 / dotaz č. 137961
Dobrý den,
chci poprosit o výpočet tahu komína - jedná se mi o to, zdali bude mít komín s připojenými krbovými kamny dostatečný tah, v případě že ne, chtěl bych doporučit, jaký použít odtahový ventilátor.

Technický popis:

Kamna THORMA ANDORRA 7,5kw, teplota spalin 271°C, požadovaný tah spotřebiče 12Pa, Komín Schiedel Stabil 160mm s účinnou výškou 3m (celková výška 5m). Jedná se o vytápění podkroví, proto je účinná výška pouze 3 metry. Komín je zateplen (Systém Schiedel) , účinná výška: 1,2m komína ve vytápěném prostoru, 0,9m komína v nevytápěném ,,půdním" prostoru (zde je možné komín ještě přídavně obalit vatou), 0,9m komína ve venkovním prostoru nad hřebenem střechy. Komín je nejvyšším bodem stavby - je nekrytý vůči větru. Kouřovod od kamen ocelový pr. 150mm, výška kouřovodu 0,8m, obsahuje jedno 90° koleno. Napojení na komín pod úhlem 90°. Přívod vzduchu externí pr. 100mm. Topení pouze suchým dřevem.

Děkuji
Orientační výpočet byl zpracován pro vícevrstvý komín se šamotovou vložkou založený na podlaze. Výpočtem byla ověřována dimenzi komínu DN 160 mm, do kterého by měla být připojena krbová vložka THORMA Andorra o výkonu 7,5 kW, teplota spalin 271°C, hmotnostní průtok spalin 6,9 g/s a požadavek na tah 12 Pa. Ve výpočtu není počítáno s celoročním provozem (teplota okolí pro tlakovou podmínku 15°C). Výpočet byl proveden jen pro plné zatížení spotřebiče. Spotřebič je závislý na vzduchu z místnosti. Do místnosti je vzduch přiveden kanálem DN 100 mm.
Výpočtem bylo ověřováno, zda budou splněny všechny podmínky výpočtu pro účinnou výšku komínu 3 m.
Při plném zatížení spotřebiče, pro dimenzi DN 160, při účinné výšce 3 m jsou všechny podmínky splněny.
Tlaková podmínka je splněna s rezervou 3,7 Pa. Teplotní podmínka je splněna s rezervou 45,6°C. Rychlost proudění spalin vyšla 0,51 m/s.
Odpovídá:  Veronika Sodomkova - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk