Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.22 / dotaz č. 138313
Prosím posoudit vhodnost tepelného čerpadla pro RD se dvěma bytovými jednotkami.
Dům nemá zateplené obvodové stěny, pouze stropy v podkroví (cca 34 cm) a jsou osazena plastová okna PFT
s dvojsklem.
V současnosti je dům vytápěn ústředním topením s plynovým kotlem o výkonu 28 kW.
Dobrý den,
prvním krokem pro posouzení vhodnosti instalace tepelného čerpadla by mělo být stanovení návrhové tepelné ztráty objektu. Je možné (pravděpodobné), že výkon aktuálně instalovaného plynového kotle je vyšší, nežli je návrhová tepelná ztráta objektu pro danou lokalitu. Od návrhové tepelné ztráty objektu se následně odvíjí instalovaný výkon tepelného čerpadla a tím i cena instalace.
Kromě návrhové tepelné ztráty celého objektu je dále nutno posoudit otopnou soustavu. Předpokládáme, že budova je vytápěna teplovodními radiátory. V každé místnosti je pak navrženo otopné těleso o tepelném výkonu a návrhovém teplotním spádu. Návrhová teplota přívodu do otopných těles bude pravděpodobně vyšší, nežli teplota, na kterou by se tělesa navrhovala v případě tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo zpravidla nedokáže vyrobit teplotu vyšší, nežli 60°C a současně čím je teplota vyráběná TČ nižší, tím funguje s lepším topným faktorem.
Může se tak stát, že daná soustava nebude pro zapojení s tepelným čerpadlem vyhovující. Tomuto zpravidla výrazně pomůže, pokud před instalací tepelného čerpadla dojde k zateplení budovy. Tím se sníží tepelná ztráta objektu (a samozřejmě i jednotlivých místností) a je možné při zachování stávajících otopných těles snížit teplotu přívodu a umožnit tak provoz s tepelným čerpadlem.
Pro podrobnější (například ekonomické) vyhodnocení přínosu instalace TČ navrhujeme, vzhledem k obecnosti dotazu a potřebě dalších informací, provést osobní nebo online konzultaci na některém ze středisek EKIS.
S pozdravem Jan Antonín, EnergySim
Odpovídá:  Ing. Jan Antonín - EKIS Jablonec nad Nisou, EnergySim
Téma:  Vytápění
tisk