Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.4.22 / dotaz č. 138314
Dobrý den
Máme dvou generační barák 50 let starý kde je komín vyzden a v něm kameninove trubky a začal nám do interiéru pronikat dehet z komína a hodně se poti. Kotel je viadrus u22 20kw topíme dřevem a brikety. Před dvěma lety zateplen.
Bylo nám řečeno že kameninove trubky v komíně nejdou frézování pro vložení vložky a musí se vybourat.průměr je 160mm je možné třeba instalovat do našich podmínek flexibilní vložku a přidat tam ventilátor nebo jiné řešení?
Děkuji za odpověď
Primárně je třeba odstranit základní příčinu, a tou je dehtování. To souvisí s provozními parametry spotřebiče, které je třeba upravit tak, aby teplota spalin v komínu byla trvale nad rosným bodem spalin (cca 120°C). Nejčastější příčinou dehtování je nízká teplota a rychlost spalin způsobené nedostatkem spalovacího vzduchu - spotřebič se tzv."dusí".
Pokud jde o případné úpravy spalinové cesty (vložkování, ventilátor) musí být předem jasně dané, proč se tyto úpravy provádějí a jaký výsledek je očekáván. Nejlepší cestou je, pokud jsou změny PŘED VLASTNÍ REALIZACÍ simulačně ověřeny výpočtem. Pokud není ověřovací výpočet proveden, vystavujete se nebezpečí, že provedené a zaplacené změny nepovedou ke kýženému cíli.
Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk