Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.22 / dotaz č. 138381
Dobrý den,
žijeme ve starším patrovém nezatepleném domě v Hradci Králové, půdorys cca 100 m2, plastová okna s dvojskly, vytápění plynový kotel Dakon o výkonu 24 kW s nádrží na 60 l na hranici životnosti, v obývacím pokoji krbová kamna, nově vyvložkovaný komín 1mm nerez, 160 mm v průměru, v těsné blízkosti studna sdílená se sousedem.
Jaký by pro nás byl nejvhodnější způsob vytápění (žhavé téma současnosti) ?
Děkuji předem za odpověď.

V zásadě máte 2 možnosti:
1) s ohledem na maximální ekonomickou návratnost opatření v letech
2) s ohledem na dosažení maximalizace úspor (bez ohledu na ekonomickou návratnost)

Raději jsem uvedl oba dva možné případy. Je to proto, že nikdo neví, jak dlouho bude vysoký stav energií trvat. Jestli se bude jednat o stav přechodný - na pár let, nebo o trvalý s další možnou tendencí růstu nebo stagnace.

ad1) Protože není objet zateplen, lze doporučit instalaci nízkoteplotního nebo vysokoteplotního elektrického čerpadla (vzduch-voda). V návaznosti od typu možné úpravy otopné soustavy podle zvolené varianty,

ad2) Provést současně snížení primární energetické náročnosti (zateplení stěn, stropu, podlahy) a paralelně instalaci nízkoteplotního tepelného čerpadla. Otopná soustava by mohla zůstat s velkou pravděpodobností jako je.

U obou dvou variant se doporučuje pro zvýšení účinnost tepelného čerpadla navýšení akumulačního objemu nádrže na 300-500 litrů, zároveň sloužící jak pro vytápění tak i pro ohřev TUV.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk