Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.22 / dotaz č. 138536
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli je možné topit v novostavbě s užitnou plochou 100m2 jen krbovými kamny/vložkou na dřevo, brikety atd. s teplovodním výměníkem. Topit budem do podlahovky - podlahové topení bude cca na 90m2. Samozřejmě akumulační nádrž, záložní zdroj atd.
Tak je možné mít jen jeden zdroj tepla, nebo ještě druhý záložní??? ..popřípadě který je nejlepší?
Děkuji za brzkou odpověď a na shledanou.
Petr Jonáš
Dobrý den,
Váš dotaz je velmi obecný, pro konkrétní odpověď by byla potřeba znalost více okrajových podmínek.
Nicméně, z legislativního hlediska Vám nikdo neurčuje jaký typ zdroje tepla či kolik typů zdrojů v objektu použijete, záleží pouze na volbě investora. Pouze musí být splněny hygienické podmínky pro zajištění zdravotně nezávadného vnitřního prostředí. Tedy při předpokladu stabilního vytápění vnitřních prostor domu je možné použití krbových kamen s teplovodním výměníkem jako hlavního zdroje tepla.
Z hlediska trvalé funkce systému a pro eliminaci možných poruch (např. zamrznutí topného systému při delší nepřítomnosti v objektu) však jednoznačně doporučuji použití rovněž záložního zdroje. Pokud předpokládáte pravidelný provoz krbových kamen, pak bych jako záložní zdroj doporučil jednoduchý elektrokotel, případně topnou spirálu v akumulační nádrži.

S pozdravem,
Jan Kárník
Odpovídá:  Ing. Jan Kárník - EKIS Rakovník Ing. Tichý
Téma:  Vytápění
tisk