Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.22 / dotaz č. 138785
Dobrý den,
máme rozestavěný rodinný dům ve městě Písek a vzhledem k aktuální situaci ohledně energií řešíme vhodnost použití systému vytápění - v projektu je elektrické podlahové topení. Měl bych zájem o konzultaci na toto téma.

Děkuji za Váš čas a jsem s pozdravem.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a zájem o poradenství.

Na osobní bezplatnou konzultaci v rámci poradenství EKIS se lze objednat telefonicky v našem poradenském středisku Energy Centre v Č. Budějovicích. Kontakt naleznete na stránkách www.eccb.cz. Podle tématu lze dohodnout konzultaci s poradcem specializovaným na dané téma. Např. zateplování a stavba, vytápění, obnovitelné zdroje apod.
Doporučuji vzít s sebou určitě kompletní projektovou dokumentaci, kterou máte, neboť porada nemusí být jen o vytápění, nýbrž i rezervách ve stavebním řešení domu, kde lze dle stádia rozestavěnosti ještě leccos vylepšit. To mám pak vazbu na volbu topného média. Hodí se rovněž informace o výpočtu tepelných ztrát, pokud ho někdo v rámci projektu ústředního vytápění dělal.
Podkladem pro stavební povolení byl i Průkaz energetické náročnosti budovy, který se rovněž hodí, případně nějaké foto stavby nebo údaje o stavebních materiálech, které byly použity jiné než v projektu apod.
Je dobré znát možnosti připojení na sítě a případně Vaše specifické možnosti využití OZE.
V současné době se elektrické přímotopné vytápění příliš nenavrhuje a to i z důvodu nevyhovění přísnějším požadavkům energetické legislativy na výsledek Průkazu energetické náročnosti.
Vhodnou náhradou mohou být tepelná čerpadla různých typů), dřevo, pelety apod. V rámci porady lze všechny alternativy zhodnotit pro Váš konkrétní případ.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk