Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.22 / dotaz č. 138874
Dobrý den.
Mám plynové topení pro který mám vyvložkovaný komín nerezem. sousedící komín chci používat k přitápění kamnama na dřevo, komín není vložkovaný. Je to možné?
Děkuji
Legislativní požadavky na spalinové cesty (komíny) jsou dány jednak vyhláškou 268/2009 Sb. v aktuálním znění a konkrétněji ČSN 73 4201:2016.

Ani jeden z těchto předpisů a ani žádný další nepředepisuje obecnou povinnost vložkování.

Technicky (průměr, výška,...) musí být komín optimalizován pro připojení konkrétního spotřebiče. Tato optimalizace se ověřuje výpočtem dle ČSN EN 13 384.

Ani technická optimalizace nemusí být řešena vložkováním.

Pokud tedy komín vyhovuje v současném stavu jak po stránce legislativní, tak technické, může být teoreticky použit bez úprav. Pokud nevyhovuje, může být vložkování jednou z variant, jak tuto situaci řešit.

Dle výše uvedené vyhlášky, jakož i dle zákona 133/1985 Sb. v aktuálním znění musí být před uvedením spotřebiče do provozu vypracována revizní zpráva spalinové cesty. Zejména v případě rekonstrukcí je nanejvýš vhodné a výhodné nechat si ověřovací výpočet a základní technické posouzení spalinové cesty nechat zpracovat již před realizací.

Lze proto doporučit oslovit místního revizního technika spalinových cest, aby stávající komín posoudil z výše uvedených hledisek a buď odsouhlasil provoz bez úprav, nebo navrhl (a zdůvodnil) nutné úpravy.

Odpovídá:  Ing. Walter Sodomka - EKIS Kamenice APOKS
Téma:  Vytápění
tisk