Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.5.22 / dotaz č. 139124
Dobrý den,
plánujeme rekonstrukci řadového rodinného domu a chtěla bych se zeptat jestli je možné v rámci zateplení čerpat dotaci na výměnu oken cca 32m2. Bohužel fasádu máme již delší dobu zateplenou a střecha je rovná a zateplit nejde, jediná možnost by bylo zateplit sklep.
Dále zvažujeme instalaci fotovoltaiky. Jaký byste mi doporučili nejvýhodnější způsob topení, prosím? Momentálně topíme starým plynovým kotlem. Stavební firma nám doporučila el. podlahové rošty. Spotřeby v minulém roce el. 3,3 MWh, plyn 15,1 MWh.
Předem děkuji.
Dobrý den,
na výměnu oken rodinného domu by bylo možné čerpat podporu z programu Nová zelená úsporám. Zde je však potřeba splnit několik podmínek, jednak musí nová okna plnit technické parametry, a jednak musí dojít k předepsané minimální úspoře. Splnit předepsanou úsporu pouze výměnou oken je obvykle problematické, proto by bylo lepší, kdyby bylo zateplení rozsáhlejší. Pokud by bylo možno zateplit sklep, resp. strop mezi vytápěnám podlažím a nevytápěným sklepem, šance na dosažení dotace bude výrazně vyšší.
Pro podrobnější zhodnocení je potřeba znát více informací o objektu. Doporučuji si domluvit osobní nebo online schůzku v některém ze středisek EKIS.

Momentálně se také mluví o vypsání programu Nová zelená úsporám Light, kde by na dotaci na dílčí rekonstrukce mělo být snazší dosáhnout. Nicméně zatím tento program vypsaný není a nejsou známy konkrétní požadavky.

Na fotovoltaiku je možné dotaci získat. Výše se odvíjí od velikosti systému, typu měniče a způsobu akumulace přebytků elektrické energie.

Nejvhodnější způsob vytápění je velmi individuální. Vzhledem k momentální situaci se zemním plynem je těžko predikovat vývoj do budoucna. Pokud byste se rozhodli u plynu zůstat, doporučuji výměnu starého kotle za moderní kondenzační kotel s vyšší účinností.
Při přechodu na nový systém bych velmi doporučoval zvážit spíše instalaci tepelného čerpadla než elektrického podlahového topení.
Nejrozšířenější je typ vzudch-voda. Nevýhodou jsou jistě vyšší počáteční náklady, ale je potřeba zvážit náklady provozní. Tepelné čerpadlo díky své vysoké účinnosti dokáže uspořit cca dvě třetiny odebrané elektrické energie pro vytápění a přípravu teplé vody.



Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk